Περιμένατε να μεγαλώσει για να χωρίσετε…

Ενώ δεν τα πηγαίνατε καλά εδώ και αρκετά χρόνια με το σύζυγό σας, είχατε συμφωνήσει να μείνετε μαζί μέχρι το παιδί σας να μεγαλώσει ώστε να του στοιχίσει λιγότερο…Τώρα που μπήκε στην εφηβεία και δεν έχει αλλάξει τίποτα στη σχέση σας με το σύζυγό σας, ήρθε η στιγμή να του το ανακοινώσετε…

Τα παιδιά σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται σίγουρα θα στεναχωρηθούν όταν έρθουν αντιμέτωπα με το διαζύγιο των γονιών τους. Ωστόσο, εάν πρέπει να αναφέρουμε μια περίοδο που το αντέχουν πιο εύκολα, δεν είναι ούτε όταν είναι πολύ μικρά, ούτε στην εφηβεία αλλά στην προεφηβεία καθώς τότε είναι λιγότερο ευάλωτα και έχουν βρει μια σχετική ισορροπία, όπως και στο τέλος της εφηβείας που δεν εξαρτώνται πλέον από τον οικογενειακό πυρήνα. Μπορεί ο έφηβος στην προσπάθειά του να το παίξει μεγάλος, όταν του το ανακοινώσουν οι γονείς του να πει για παράδειγμα "να κάνετε αυτό που νιώθετε", στην πραγματικότητα όμως πληγώνεται όσο και ένα μικρό παιδί. Χρειάζεται χρόνο για να το συνειδητοποιήσει χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πρόκειται για μια ανεπανόρθωτη ψυχική καταστροφή. Στην περίπτωση που ο χωρισμός επέρχεται μετά από μια περίοδο εντάσεων, το παιδί μπορεί να αισθανθεί ανακούφιση, όταν όμως μαθαίνει πως ο ένας από τους δύο γονείς του έχει βρει νέο ή νέα σύντροφο και έρχεται αντιμέτωπο με τη σεξουαλική ζωή των γονιών του, τότε συνήθως αποστασιοποιείται από αυτούς και αναζητά ασφάλεια και γαλήνη στους φίλους του. Τέλος, πολλές φορές παρατηρείται να ενισχύει την ένταση ανάμεσα στους γονείς του κατηγορώντας τον έναν στο άλλον.

Πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να ξεχωρίσετε τα προβλήματά σας από αυτά που αφορούν το παιδί σας. Η προσωπική και η σεξουαλική σας ζωή σίγουρα δεν το αφορά. Δε χρειάζονται λοιπόν εξηγήσεις για τέτοια θέματα.

Θα πρέπει να επισημάνετε στο παιδί σας πως δε φταίει εκείνο για αυτή την εξέλιξη ώστε μη νιώθει ενοχές.

Μην του παρουσιάσετε την απόφασή σας σαν να έχει σχέση με αυτό. Μην πείτε για παράδειγμα "τώρα που μεγάλωσες αποφασίσαμε να χωρίσουμε" μεταφέροντας την άποψη πως η ζωή των γονιών καθοδηγείται αποκλειστικά από τα παιδιά αλλά ούτε "μείναμε μαζί για χάρη σου" δημιουργώντας του την αίσθηση ότι τόσο καιρό υποκρινόσασταν και ζούσατε στο ψέμα.

Ανακοινώστε το μαζί με τον πατέρα του και ο καθένας σας να πει τη δική του αλήθεια στο παιδί προστατεύοντας βεβαίως την εικόνα του άλλου γονέα.