Από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων προς τις επιχειρήσεις μέλη της
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων τρέχει ένα πρόγραμμα δωρεάν παροχής 270.000 προηγμένων ψηφιακών υπογραφών προς τις επιχειρήσεις- μέλη της. Με τον τρόπο αυτό, το κάθε ψηφιακό έγγραφο θα γίνεται αποδεκτό ως ισότιμο με το πρωτότυπο από οποιοδήποτε φορέα.
Αυτό γνωστοποιήθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), στις 20 Μαρτίου 2019, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου.
Η πρακτική εφαρμογή του θεσμού της Προηγμένης Ψηφιακής Υπογραφής αποτέλεσε αντικείμενο της παρουσίασης που έκανε ο Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), συνεπικουρούμενος από τον τεχνικό σύμβουλο της ΚΕΕΕ Θάνο Ορκόπουλο.
Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στις πολύχρονες προσπάθειες του επιμελητηρίου για την καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής, η οποία μπορεί να απαλλάξει τους επαγγελματίες από χρονοβόρες και κοστοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και φυσικές παρουσίες για την διεκπεραίωση εργασιών και συναλλαγών. Η ψηφιακή υπογραφή αντικαθιστά με ασφάλεια τη φυσική παρουσία, αναγνωρίζεται όπως η φυσική χειρόγραφη υπογραφή και μηδενίζει αποστάσεις, κόστος και κόπο.
Η ψηφιακή υπογραφή, όπως είπε, είναι ένα μαθηματικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την απόδειξη της γνησιότητας ενός ψηφιακού μηνύματος ή εγγράφου. Μια έγκυρη ψηφιακή υπογραφή δίνει στον παραλήπτη την πιστοποίηση ότι το μήνυμα που δημιουργήθηκε ανήκει στον αποστολέα που το υπέγραψε ψηφιακά και ότι δεν αλλοιώθηκε-παραποιήθηκε κατά την μεταφορά.
Η ψηφιακή υπογραφή μπορεί να προστεθεί σε οποιαδήποτε σειρά από bits (δηλαδή δεδομένα): παραδείγματα χρήσης είναι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφα, μηνύματα που στέλνονται στο Διαδίκτυο κλπ. Πολλοί οργανισμοί υιοθετούν την χρήση των ψηφιακών υπογραφών ώστε να αποφεύγεται η αποστολή τυπωμένων εγγράφων (επικυρωμένα με χρήση σφραγίδων και υπογραφών).
Η παρουσίαση
Η ΚΕΕΕ τρέχει ένα πρόγραμμα δωρεάν παροχής 270.000 προηγμένων ψηφιακών υπογραφών προς τις επιχειρήσεις- μέλη. Με τον τρόπο αυτό, το κάθε ψηφιακό έγγραφο θα γίνεται αποδεκτό ως ισότιμο με το πρωτότυπο από οποιοδήποτε φορέα.
Ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στην προσφορά αυτή, απαντώντας στο ερώτημα τι προσφέρει το επιμελητήριο. Η ψηφιακή υπογραφή, είπε, είναι μια ανταποδοτική υπηρεσία προς τα μέλη.
Ενδεικτικά ανέφερε τις παρακάτω υπηρεσίες που μπορούν τα επιμελητήρια να προσφέρουν στα μέλη:
- Ψηφιακή υπογραφή νέας γενιάς (άυλη - απομακρυσμένη)
- Υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων
Δημιουργία διαδικτυακού εργαλείου (πλατφόρμας) εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων σχετικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα.
- Υπηρεσία Ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) Εκπαίδευσης της ΚΕΕ
- Δημιουργία διαδικτυακού εργαλείου (πλατφόρμας) εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που ενσωματώνει σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της κάθε επιχείρησης.
- Μητρώο Εγγυήσεων Αγαθών και Υπηρεσιών
- Πλατφόρμα Επιχειρηματικής Διαδικτύωσης
- Πλατφόρμα Συμβουλευτικής Καθοδήγησης (E-Consulting)