Νερό από τα απόβλητα για τους Λονδρέζους;

Σε μία προσπάθεια να διαφυλάξουν τα αποθέματα νερού, οι Λονδρέζοι έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να καταναλώνουν... ανακυκλωμένο νερό και μάλιστα, προερχόμενο από τους υπονόμους της πόλης.

Συγκεκριμένα, η εταιρία ύδρευσης του Λονδίνου (Thames Water) θέτει αυτή τη λύση επί τάπητος και παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη εξάντληση των αποθεμάτων. "Προς το παρόν τα αποθέματά μας εξυπηρετούν 9 εκατομμύρια πολίτες. Μέχρι το 2040, προβλέπουμε ότι, ο αριθμός τους θα έχει αυξηθεί σε 10,4 εκατομμύρια, γι' αυτό θα χρειαστούμε επιπλέον νερό" δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Σάιμον Έβανς.

Όπως αναφέρεται στη Guardian, η εταιρία εκτιμά ότι, μετά το 2025, θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα, όπως η κατασκευή νέων δεξαμενών, η μεταφορά νερού από άλλες περιοχές και - ως τρίτη λύση- η ανακύκλωση νερού των αποβλήτων.

Ειδικότερα προτείνεται, αντί να επιτρέπεται η απελευθέρωση του νερού των υπονόμων στη θάλασσα, αυτό να αναμειγνύεται με το νερό του ποταμού και στη συνέχεια, να περνάει από επεξεργασία, ώστε να είναι πόσιμο.

Στην πραγματικότητα, παρόμοια διαδικασία γίνεται ήδη σε κάποια μέρη της Μ. Βρετανίας, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό. Μάλιστα, η ιδέα δεν είναι καινούρια, καθώς η ανάγκη για εξοικονόμηση του νερού με φόβους για το μέλλον, έχει προκύψει σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και καιρό. Παρόλα αυτά, η ιδέα κατάποσης, έστω και μικρής ποσότητας, νερού αποβλήτων είναι αποκρουστική. Για το λόγο αυτό, η Thames Water εξετάζει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης πάνω στο θέμα, οι οποίες αποτελούν και το κυριότερο εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου.