Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπαίτια για τον διαβήτη στα παιδιά

Η έκθεση των παιδιών στη ρύπανση της εναέριας κυκλοφορίας θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη στην ενήλικη ζωής τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση  Diabetologia.

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι γνωστό περιέχουν οξειδωτικά στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες στο αίμα. "Μολονότι η τοξικότητα διαφέρει μεταξύ των ατμοσφαιρικών ρύπων, θεωρείται ότι ανεβάζουν το οξειδωτικό στρες είτε δρώντας απευθείας στα λιπίδια και τις πρωτεΐνες, είτε έμμεσα μέσω της ενεργοποίησης των ενδοκυττάριων οδών", είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ιωακείμ Χέινριτς.

Συγκεκριμένα ερευνητές από Κέντρο Ερευνών για την Περιβαλλοντική Υγεία στην Neuherberg της Γερμανίας, μέτρησαν σε περίπου 400 παιδιά ηλικίας 10 ετών, τους δείκτες γλυκόζης και ινσουλίνης λαμβάνοντας υπόψιν την γειτονιά στην οποία μεγάλωσαν, τον δείκτη μάζας σώματος και το βάρος τους.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα της αντίστασης στην ινσουλίνη ήταν μεγαλύτερη σε παιδιά που είχαν υψηλή έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως το διοξείδιο του αζώτου και τα αιωρούμενα σωματίδια. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα παιδιά που ζούσαν κοντά σε μεγάλες οδικές οδούς είχαν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη κατά 7%.

Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης όμως , οι μετρήσεις της ινσουλίνης νηστείας στο αίμα και οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν λαμβάνονται την ίδια στιγμή. “Γι αυτό, τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή καθώς χρειάζεται μια μεγαλύτερη μελέτη για να επιβεβαιωθεί η πιθανή σχέση μεταξύ της ρύπανσης του αέρα από τις εκπομπές της κυκλοφορίας και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε παιδιά", επεσήμαναν οι ερευνητές.