Διαβητικά γίνονται τα παιδιά που ζουν σε μολυσμένες περιοχές

Αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που με τη σειρά του σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη έχουν όσα παιδιά ζουν σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Diabetologia".

Μελετώντας περίπου 400 παιδιά ηλικίας 10 ετών, που ζουν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους , οι μελετητές διαπίστωσαν ότι ανά 500 μέτρα πιο κοντά στις πηγές ρύπανσης αυξάνεται κατά 7% η ινσουλινοαντίσταση.

Τα παιδιά, που έδωσαν δείγματα αίματος, βρέθηκαν να αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, όσο περισσότερο εκτίθεντο στην ατμοσφαιρική ρύπανση στη γειτονιά τους.

Οι χημικές ουσίες (όπως το διοξείδιο του αζώτου) και τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα, δρουν οξειδωτικά στον οργανισμό και επιδρούν αρνητικά στα λιπίδια και τις πρωτεΐνες του αίματος.

Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει τη ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως η αρτηριοσκλήρυνση και η καρδιοπάθεια.