Παλεύει για να αποφύγει το Μνημόνιο η Σλοβενία

Την τύχη της Ελλάδας και της Κύπρου παλεύει για να αποφύγει η Σλοβενία, με ένα νέο πακέτο μέτρων εξυγίανσης, που σκοπό έχει να εξοικονομηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ και να μη χρειαστεί η χώρα να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας δεσμεύθηκε σήμερα να αποκρατικοποιήσει 15 μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας και του εθνικού αερομεταφορέα της, ενώ η κεντροαριστερή πρωθυπουργός Άλενκα Μπράτουσεκ δήλωσε ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 20% στο 22% από την 1η Ιουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διεξάγει ακόμη διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μειώσεις μισθών.

Η Μπράτουσεκ ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στο 7,8% του ΑΕΠ της χώρας φέτος, όμως σημείωσε πως η κυβέρνησή της επιδιώκει να το μειώσει στο 3,3% το 2014.

Ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι αντιμέτωπος με επισφάλειες ύψους 7 δισ. ευρώ, ή περίπου το 20% του σλοβένικου ΑΕΠ. Τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας δημιούργησαν φόβους ότι η χώρα θα γίνει η έκτη της Ευρωζώνης η οποία θα ζητήσει διεθνή δανεισμό, μετά την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.