Δέκα εξαιρετικά πετυχημένοι άνθρωποι που δεν πέρασαν ποτέ από το πανεπιστήμιο

Δέκα εξαιρετικά πετυχημένοι άνθρωποι που δεν πέρασαν ποτέ από το πανεπιστήμιο

Πώς τα κατάφεραν στη ζωή τους

Την ώρα που ο δημόσιος διάλογος για τον τρόπο εισαγωγής στα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ καλά κρατεί και το FBI έχει ήδη κατηγορήσει 33 γονείς για παράκαμψη της κανονικής οδού πληρώνοντας το κατιτίς τους, ώρα να δούμε πώς τα κατάφεραν στη ζωή άνθρωποι που δεν πέρασαν ούτε απέξω.

Η ίδια η ιδέα πως γονείς παρανομούν για να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα ελίτ εκπαιδευτικό ίδρυμα σε κάνει να αναρωτιέσαι: είναι πράγματι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση απαραίτητη για την επιτυχία στη ζωή; Και μάλιστα τόσο απαραίτητη ώστε να εγκληματήσεις για χάρη της;

Αν πάρουμε παράδειγμα από τους ανθρώπους παρακάτω, όχι και πάλι όχι!

Leonardo Del Vecchio

Στα 25 του, ο Del Vecchio ίδρυσε μια φίρμα οπτικών που τη γνωρίζουμε όλοι: τη Luxottica. Ο βαθύπλουτος ηλικιωμένος φοίτησε σε ιδιωτική σχολή σχεδίου και για να πληρώνει τα δίδακτρα, δούλευε σε ένα εργαστήριο που κατασκεύαζε φακούς γυαλιών και εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Michele Ferrero

Πριν φύγει από τον κόσμο το 2015ο ιταλός κροίσος της σοκολατοβιομηχανίας, είχε σκαρφαλώσει στην 30ή θέση της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο αυτοδημιούργητος κροίσος άφησε τα πάντα στην οικογένειά του και πλέον είναι ο γιος του, Giovanni, ο νέος γενικός διευθυντής της Ferrero Group.

Lee Shau Kee

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ιδρυτής της Henderson Land Development, ενός εισηγμένου κτηματομεσιτικού ομίλου του Χονγκ Κονγκ, έφτασε να διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 46 δισ. δολαρίων το 2017. Η οικογένειά του ήταν ωστόσο τόσο φτωχή που έτρωγαν μόλις δύο φορές τον μήνα κρέας ή ψάρι, σύμφωνα με το πορτρέτο του Lee Shau Kee που φιλοτέχνησε το Forbes.

Anna Wintour

Η ισχυρή κυρία της Vogue εδώ και 30 χρόνια και η απόλυτη έμπνευση πίσω από τη Miranda Priestly στο «Ο Διάβολος φοράει Prada» (2006) δεν ήταν κάποτε παρά πωλήτρια σε μπουτίκ ρούχων στο Λονδίνο.

Li Ka-Shing

Εδώ μιλάμε για μια εκπληκτική ιστορία από τα αλώνια στα σαλόνια. Πώς δηλαδή ένας έφηβος που έφυγε με την οικογένειά του από την Κίνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου για να βρεθεί στο Χονγκ Κονγκ, να χάσει τον πατέρα του από φυματίωση και να εγκαταλείψει το σχολείο πριν τα 16 του για να γίνει εργάτης στη φάμπρικα έφτασε να διαχειρίζεται δύο κολοσσούς (CK Hutchison Holdings και CK Asset Holdings) και να έχει προσωπική περιουσία 31,7 δισ. δολαρίων. Δεν τον λένε άδικα «Superman».

Ingvar Kamprad

Ο προσφάτως εκλιπών ιδρυτής της IKEA ήταν άλλος ένας ολότελα αυτοδημιούργητος άνθρωπος. Αυτός ξεκίνησε από πολύ νωρίς βέβαια, πουλώντας σπίρτα στα 5 του, και ίδρυσε τη φίρμα που θα τον έκανε βαθύπλουτο με τα χρήματα που του είχε δώσει ο πατέρας του ως επιβράβευση που έβγαλε το Δημοτικό παρά τη σοβαρής μορφής δυσλεξία του.

Liliane Bettencourt

Πριν φύγει από τον κόσμο το 2017, το Forbes τη χαρακτήριζε ως την πλουσιότερη γυναίκα της υφηλίου. Η χρυσή κληρονόμος της L'Oreal είχε περιουσία της τάξης των 45 δισ. δολαρίων.

Karl Albrecht

Ο Albrecht και ο αδερφός του, Theodor, πήραν το μικρό γωνιακό μαγαζάκι της μαμάς τους στο γερμανικό Έσσεν και το μετέτρεψαν στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi. Αμφότεροι πεθαμένοι σήμερα, η περιουσία του Albrecht υπολογιζόταν στα 25 δισ. δολάρια το 2014…

Christy Walton

Οι Walton, οι απόγονοι του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton, παραμένουν η πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου. Σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική περιουσία της Christy ανέρχεται στα 7,4 δισ. δολάρια, την οποία κληρονόμησε όταν ο σύζυγός της, John Walton, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 2005.

Amancio Ortega

Ο ιδρυτής της Zara και έκτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, σύμφωνα πάντα με το Forbes, έχει περιουσία της τάξης των 66,6 δισ. δολαρίων. Χωρίς πτυχίο στα χέρια του.