Κίνα: Παρεμβαίνει στην αγορά νομίσματος για να υποτιμήσει το γουάν

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μεταβάλλει τη νομισματική πολιτική της, προκειμένου να αποτρέψει τις εισροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την κινεζική οικονομία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,7% τον Απρίλιο και οι εισαγωγές κατά 16,8%, οδηγώντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 18,16 δισ. δολάρια, σε επίπεδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα οι οικονομολόγοι, να υποθέσουν πως τα εν λόγω μεγέθη εμφανίζονται αυξημένα λόγω των κερδοσκοπικών στοιχημάτων που πραγματοποιούν οι επενδυτές στο γιουάν και τα οποία εμφανίζονται ως εμπορικές πληρωμές.

Με ανακοίνωσηή της η Κεντρική Τράπεζα εξαγγέλλει τη δημοπρασία τρίμηνων γραμματίων ύψους 10 δισ. γουάν την Πέμπτη. Παρότι το ποσό δεν θεωρείται σημαντικό, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής, καθώς πρόκειται για την πρώτη έκδοση γραμματίων από το 2011, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως ετοιμάζεται να προβεί σε μακροχρόνιες συστημικές εκδόσεις με στόχο την απορρόφηση της ρευστότητας και την αποσόβηση των επιπτώσεων από τις εισροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων.