“Η αποστολή ανθρώπου στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030 αποτελεί τόσο ανθρώπινο πεπρωμένο όσο και βασική προτεραιότητα των ΗΠΑ και καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν τα γνωσιακά κενά που μας χωρίζουν από αυτό τον στόχο”, δήλωσε ο διοικήτης της NASA, Charles Bolden, σε πρόσφατο συνέδριο για το διάστημα στο Πανεπιστήμιο George Washington.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προτείνει προϋπολογισμό 17,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον αμερικανικό φορέα, με στόχο την περαιτέρω εξερεύνηση του πλανήτη Άρη. Το πρώτο βήμα θα είναι “να αιχμαλωτίσει” έναν αστεροειδή που υπολογίζεται να περάσει από τη γήινη γειτονιά το 2025 και να αλλάξει την πορεία του ανακατευθύνοντάς τον-μια πρώτη δοκιμή στη σειρά προσπαθειών αποστολής των πρώτων αστροναυτών στον κόκκινο πλανήτη.
Στα πλαίσια της ίδιας προσπάθειας, ο Αμερικανός αστροναύτης Scott Kelly πρόκειται να παραμείνει εθελοντικά επί ένα ολόκληρο έτος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2015, ούτως ώστε να μπορέσουν οι γιατροί να μελετήσουν τις μακροχρόνιες επιδράσεις της μηδενικής βαρύτητας στην πυκνότητα των οστών και της μυϊκής μάζας, καθώς και στην όραση. Μέχρι στιγμής, παρόμοια πειράματα πραγματοποιούνται με εξάμηνες μόνο παραμονές.
Σήμερα, παρά το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για μια ανθρώπινη αποστολή στον Άρη, με την ανάδυση περισσοτέρων χωρών που διαθέτουν τα σχετικά μέσα απ’ ότι στο παρελθόν, το έλλειμμα γνώσης για το πώς ακριβώς μπορεί να φτάσει με ασφάλεια ο άνθρωπος στον Άρη, παραμένει. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ακόμα το όχημα που θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους για ένα ταξίδι που κρατά 7 ή και περισσότερους μήνες-όσο για την επιστροφή δε γίνεται ακόμα καν λόγος…Οι επιπλοκές στην ανθρώπινη φυσιολογία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξίσου άγνωστες, τόσο λόγω της παρατεταμένης έλλειψης βαρύτητας όσο και λόγω της εξαιρετικά υψηλής ραδιενέργειας. Ακόμα και φαινομενικά απλά ζητήματα όπως η επιβίωση, η αναπνοή, η διατροφή και η ύδρευση σε ένα τόσο αφιλόξενο περιβάλλον, καθίστανται αμέσως πολύπλοκα και δυσεπίλυτα προβλήματα.