Ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Στο +6,06% ο δείκτης

Ράλι ανόδου πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη. Έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο 6,06% στις 1.043,28 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης είχε ενισχυθεί περίσσότερο και από 7,5% και είχε ξεπεράσει σε απόλυτη τιμή τις 1.050 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.057,71 μονάδες (+7,53%).

Η άνοδος της αγοράς της λεωφόρου Αθηνών ήταν κυρίως τραπεζοκεντρική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επιμέρους δείκτης των τραπεζικών μετοχών έφτασε να ενισχύεται ακόμη και κατά 27,34%!

Ωστόσο, παρατηρήθηκε εν γένει πλουραλισμός στην άνοδο μετοχών, με ενδιαφέρον ακόμη και σε μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Χαρακτηριστικό του οικονομικού κλίματος αισιοδοξίας -και διάθεσης για αγορά τεμαχίων- είναι ο τζίρος της ημέρας της Τετάρτης, ο οποίος ανήλθε στα 167 εκατ. ευρώ. Συνολικά διακινήθηκαν κάτι παραπάνω από 98 εκατομμύρια τεμάχια, με το 71% των συναλλαγών να αφορούν τραπεζικές μετοχές (70 εκατομμύρια τεμάχια περίπου).

"Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι η αγορά έδειξε ότι, από παρατηρήσεις από διεθνείς οίκους, μειώνεται το ρίσκο στη χώρα μας", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τμήματος Συναλλαγών της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής, Τάκης Ζαμάνης, μιλώντας στο news.gr.

"Έκαναν μεγάλη κίνηση τα ομόλογα, ήδη από την Τρίτη, την ημέρα δηλαδή που το Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν κλειστό. Υπήρχε και σήμερα (σ.σ. Τετάρτη του Πάσχα) μεγάλη κίνηση στα ομολόγα και σημειώθηκε πτώση στις αποδόσεις τους και πτώση του spread, ειδικά σε εκείνα τα ομολόγα που λήγουν μετά το 2023", πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ράλι στον τραπεζικό κλάδο, υπογράμμισε: "Η Alpha Bank δήλωσε ότι είναι εγγυημένη η αύξηση κεφαλαίου της, ενώ το ίδιο υποστηρίζει και η Τράπεζα Πειραιώς. Όλο αυτό το κλίμα δημιουργεί μια ευφορία, καθώς επικρατεί η άποψη ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές και θα κινηθούν ανεξάρτητα από το κράτος, με κεφάλαια δικά τους και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Είναι όμως υπερεκτιμημένη η αύξηση στον τραπεζικό κλάδο, κατά τη γνώμη μου".

"Αξίζει τον κόπο να σημειωθεί ότι διαφαίνεται πολύ μεγάλη η επιτυχία στις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, που ολοκληρώσει το στόχο των αποκρατικοποιήσεων για το 2013, κάτι που οι διεθνείς αγορές το βλέπουν σαν ένα ακόμη plus", συμπλήρωσε ο κ. Ζαμάνης.