Στην τελική ευθεία για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Καναδά

Ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, βρίσκονται οι δύο πλευρές.

Ο Καναδάς έκανε ένα βήμα πίσω κατά το κομμάτι των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας του Πάσχα, καθώς ήρε την προϋπόθεση για χρονοδιάγραμμα επίτευξης συμφωνίας, παρόλο που οι Βρυξέλλες ξεκινούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Το παραπάνω τόνισε ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Οτάβα και Βρυξέλλες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα των οικονομιών τους το 2009 και η συμφωνία υποτίθεται θα ολοκληρωνόταν μέχρι τα τέλη του 2011.

Η προθεσμία αυτή επιμηκύνθηκε μέχρι τα τέλη του 2012, ωστόσο οι δύο πλευρές ακόμη προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την ποσότητα βοείου κρέατος που θα μπορεί να εξάγει ο Καναδάς καθώς και την «ελευθερία» που θα έχουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες για συμμετοχή τους στους δημόσιους διαγωνισμούς του Καναδά.

"Οι διαπραγματευτές μας προσπαθούν να γεφυρώσουν τις μικρές διαφορές που απομένουν. Πρόκειται για δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά οι διαπραγματευτές μας βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για τη γεφύρωση των εκκρεμοτήτων", δήλωσε ο Καναδός Υπουργός Εμπορίου, Εντ Φαστ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ξεκινήσει να στρέφει το βλέμμα της στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ τον Ιούλιο, των οποίων η οικονομία είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος συγκριτικά με αυτή του Καναδά.

Καναδοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να παράγει περίπου 21 δισ. ευρώ στο εμπόριο και στις επιχειρήσεις ετησίως.

Ο Φαστ είπε επίσης σε δημοσιογράφους ότι οι δύο πλευρές κάνουν "εξαιρετική πρόοδο", αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.