Χατζησωκράτης: Από τη συγκυβέρνηση λείπει η συνεννοήση

"Το μείζον θέμα είναι να μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να βρει ουσιαστικά το βηματισμό της, που έχει σχέση με τη συνεννόηση, το σχεδιασμό και τη συμφωνία των τριών κομμάτων που συναποτελούν και την στηρίζουν και αυτό είναι το κυρίαρχο» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

"Την τελευταία περίοδο", σημειώνει ο κ. Χατζησωκράτης, "δεν μπορώ να πω ότι δώσαμε και τα καλύτερα δυνατά παραδείγματα μιας τέτοιου είδους ανέφελης πορείας συνεννόησης. Μείζον λοιπόν θέμα η συνεννόηση, η συνεργασία πρώτα και κύρια των τριών".

Σχολιάζοντας τις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου καταγράφεται πρόοδος στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και σταδιακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα, ο κ. Χατζησωκράτης σημειώνει: "Οφείλω να πω ότι είναι μια θετική εξέλιξη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όταν μέχρι τώρα είχαμε τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Κομισιόν γενικά αρνητικές εκθέσεις, με εκτιμήσεις που φυσικά επέτρεπαν να δοθούν οι δόσεις, η προοπτική ήταν ζοφερή. Τώρα υπάρχει ένα θετικό μήνυμα που έχει σχέση με τις προβλέψεις, που κάνουν. Φυσικά αυτά είναι τα μακροοικονομικά μεγέθη και πολύ σωστά διαπιστώνετε ότι η ανεργία παραμένει μεγάλο πρόβλημα.

Εμείς από την πλευρά μας δεν παύουμε να λέμε, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν, ότι έχουμε μια ύφεση για έκτο χρόνο, έχουμε 1.350.000 ανέργους, μισθοί και συντάξεις είναι σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, συνεχίζονται τα αθρόα λουκέτα στα μαγαζιά, όλα αυτά συνιστούν μια ζοφερή πραγματικότητα, δεν είναι τα μακροοικονομικά μεγέθη, είναι τα μεγέθη της πραγματικότητας, που νιώθουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, τα οποία αυτά διαμορφώνουν ένα πολιτικό τοπίο όπου ο αντιπολιτευτικός λόγος είναι απολύτως εύκολος και η καταγγελία ανέξοδη. Αλλά εμείς ας κρατήσουμε αυτό που μας έλειπε την τελευταία περίοδο και αφού πράγματι μια σειρά από μακροοικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί είναι λογικό να δούμε τι θα κάνουμε παραπέρα στην πορεία μας".

Πέρα από τα εύσημα, κ. Χατζησωκράτη, το ΔΝΤ βγάζει στην κυβέρνηση και τρεις "κίτρινες κάρτες". Μιλάει για μικρή πρόοδο στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Ότι πληρώνουν δηλαδή περισσότερα οι φτωχοί παρά οι πλούσιοι.

Αυτή είναι μια πολύ σωστή παρατήρηση.

Δεύτερον, οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές και τρίτον υπάρχει πάντα το "ταμπού" στις απολύσεις στο δημόσιο.

Αυτό είναι μια σταθερή ιδεολογική προσέγγιση του ΔΝΤ. Εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά ξέρουμε ότι αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα με τα οποία οφείλει η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης να αναμετρηθεί. Αν καταφέρουμε στον περίφημο δημόσιο τομέα να έχουμε ουσιαστικές δομικές αλλαγές, που δεν θα έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο πως θα γίνουν απολύσεις, αλλά το πώς θα επιτευχθεί η καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα ώστε οι πολίτες να νιώθουν ότι η δημόσια διοίκηση είναι στην υπηρεσία τους.

Αυτό πρέπει να γίνει από όλες τις διαδικασίες που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη αλλά είναι ανοικτές -και το δεύτερον αν καταφέρουμε να επιτύχουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής, της πάταξης της παραοικονομίας, τότε θα έχουμε επιτελέσει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Όχι μόνο για τη φάση αυτή, αλλά και γενικότερα για την πορεία της χώρας.

Το μεγάλο ζήτημα επίσης είναι να αυξήσουμε τα έσοδα έτσι ώστε προς τον Οκτώβρη-Νοέμβρη να διαφαίνεται -καθώς θα καταρτίζεται ο νέος προϋπολογισμός για το 2014- ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο και θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους. Και αυτό είναι επίσης ένα κρίσιμο στοιχείο με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούμε.

Μήπως όλο αυτό το θετικό κλίμα φέρνει πιο κοντά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό;

Δεν νομίζω ότι ένας ανασχηματισμός γίνεται με το στοιχείο αυτό. Βεβαίως ο ανασχηματισμός γίνεται με βάση την επιλογή που θα κάνει ο πρωθυπουργός, είναι προνομία του πρωθυπουργού βεβαίως με τη συνεννόηση και των άλλων δύο αρχηγών, είναι τρικομματική η κυβέρνηση. Στόχος είναι να δώσουν μια περαιτέρω ορμή στην κυβέρνηση, να αντιμετωπίσουν προβλήματα στα οποία υπάρχουν δυσλειτουργίες.

Αλλά για εμάς το λέω άλλη μία φορά, το μείζον θέμα είναι να μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να βρει ουσιαστικά το βηματισμό της, που έχει σχέση με τη συνεννόηση, το σχεδιασμό και τη συμφωνία των τριών κομμάτων που συναποτελούν και στηρίζουν την κυβέρνηση και αυτό είναι το κυρίαρχο. Την τελευταία περίοδο δεν μπορώ να πω ότι δώσαμε και τα καλύτερα δυνατά παραδείγματα μιας τέτοιου είδους ανέφελης πορείας συνεννόησης.

Μείζον λοιπόν θέμα η συνεννόηση, η συνεργασία πρώτα και κύρια των τριών και φυσικά θέμα που οπωσδήποτε θα ειδωθεί-εγώ δεν κρίνω ότι θα ειδωθεί πριν από το συνέδριο της ΝΔ, πολιτική είναι η εκτίμηση που κάνω, μάλλον μετά το συνέδριο της ΝΔ πολιτικά θα θελήσει ο πρωθυπουργός να δει το ζήτημα του ανασχηματισμού. Ξαναλέω όμως ότι μείζον θέμα σε ότι αφορά τη Δημοκρατική Αριστερά είναι η ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού, προγραμματισμού, συνεννόησης της κυβέρνησης, που στηρίζουν τα τρία κόμματα.