Συνομιλίες Κέρι – Πούτιν με θέμα τη Συρία

Στην πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα από την ανάληψη των καθηκόντων του βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Ο Αμερικανός επικεφαλής της διπλωματίας, θα έχει συνάντηση με το Βλάντιμιρ Πούτιν με κύριο θέμα τη διαχείριση της κρίσης στη Συρία.

Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης το θέμα της Βόρειας Κορέας αλλά και η βελτίωση των διμερών σχέσεων Μόσχας- Ουάσινγκτον.

Η επίσκεψη Κέρι γίνεται λίγα 24ωρα μετά τις δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Συρία με στόχο οπλικά συστήματα που προορίζονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, για την οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

"Δεν έχουμε και τόσο συχνά την ευκαιρία να συνομιλήσουμε απευθείας με τον πρόεδρο Πούτιν", δήλωσε Αμερικανός διπλωμάτης πριν από την αναχώρηση του Τζον Κέρι από την Ουάσινγκτον προσθέτοντας ότι η ρωσική πλευρά δήλωσε διατεθειμένη "να συζητήσει για τη Συρία, αλλά επίσης και για πολλά άλλα θέματα" .

Η Συρία αποτελεί ακανθώδες θέματα για τις δύο χώρες. Η Ρωσία είναι μία από τις τελευταίες συμμάχους του καθεστώτος της Δαμασκού, το οποίο και εξοπλίζει, ενώ η Ουάσινγκτον αναζητεί τρόπο για να εξοπλίσει τις δυνάμεις της ένοπλης αντιπολίτευσης.

Η Ρωσία καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις ως απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις ισραηλινές επιθέσεις.

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι δεν είναι πιθανόν ότι ο Τζον Κέρι θα επιτύχει την αλλαγή της στάσης του προέδρου Πούτιν για τη Συρία.