Τα πρώτα ίχνη του υπαιτίου για το “συμβάν της Τουνγκούσκα”;

Τρία θραύσματα του ουράνιου σώματος που ευθύνεται για το “συμβάν της Τουνγκούσκα”, τη μεγαλύτερη χερσαία πτώση ουράνιου σώματος στην καταγεγραμμένη ιστορία, ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή του ένας Ρώσος γεωλόγος, τα οποία ίσως ρίξουν φως στο μυστήριο που καλύπτει το συμβάν αυτό εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια.

Στις 30 Ιουνίου του 1908 μία ισχυρή έκρηξη συντάραξε την ακατοίκητη περιοχή Τουνγκούσκα της Σιβηρίας. Πόσο ισχυρή; Φανταστείτε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η έκρηξη ήταν 1.000 φορές πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα το 1945. Τζάμια και δέντρα δεν έμειναν όρθια σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ ο ουρανός στο βόρειο ημισφαίριο παρέμενε φωτισμένος εξαιτίας της έκρηξης για αρκετές μέρες μετά.

Η επικρατέστερη άποψη μέχρι σήμερα είναι ότι επρόκειτο για κάποιον κομήτη ή αστεροειδή ο οποίος εξερράγη γύρω στα δέκα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, όμως μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί κανένα ίχνος του ουράνιου σώματος που προκάλεσε την έκρηξη.

Ωστόσο, ο Ρώσος γεωλόγος Αντρέι Ζλόμπιν ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του τρία κομμάτια του, τα οποία βρήκε το 1988, στη διάρκεια αποστολής στην περιοχή, χωρίς να εξηγήσει γιατί κράτησε κρυφή την ύπαρξή τους τα τελευταία 23 χρόνια. Πάντως, τα θραύσματα αυτά φέρουν σημάδια τήξης και “χαρακιές” που υποδεικνύουν το πέρασμά τους από την ατμόσφαιρα της Γης, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι υπολογισμοί του μάλιστα δείχνουν ότι το ουράνιο σώμα που χτύπησε την Τουνγκούσκα είχε πυκνότητα συγκρίσιμη αυτής του κομήτη του Χάλεϊ.