Τον Ιούλιο τοποθετεί χρονικά, τη διενέργεια ανασχηματισμού, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Όπως χαρακτηριστικά λέει, οι αλλαγές στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν θα έρθουν άμεσα, ενώ για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνει τη θέση του για περιορισμό της λιτότητας. Όπως λέει συγκεκριμένα “Τα επώδυνα μέτρα που ελήφθησαν το Νοέμβριο του 2012, τα οποία αμβλύναμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, συνιστούσαν έναν αναγκαίο συμβιβασμό για να βγει η χώρα από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας”.
Στο επίκεντρο της πολιτικής του κόμματος της Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται σύμφωνα με τον κύριο Κουβέλη οι τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και σε μέτρα, τα οποία όπως επισημαίνει, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.
Για τις συζητήσεις και τα σενάρια περί ανασχηματισμού αναφέρει ότι βλάπτουν την παραγωγή του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας ότι “το ζητούμενο κάθε φορά είναι η αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης. Αυτό δεν εξαντλείται στα πρόσωπα που συγκροτούν την κυβέρνηση αλλά αφορά πρωτίστως σε πολιτικές, στοχοθεσία, διαδικασίες σχεδιασμού και παραγωγής έργου. Τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί πρέπει να αντιμετωπιστούν”.
Σε ό, τι αφορά το ενδεχόμενο θέσπισης νέων μέτρων υποστηρίζει ότι “δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας. Οι παρεμβάσεις που θα ζητήσουν θα αφορούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”.
Σχολιάζοντας της αντικατάσταση του Ηλία Κικίλια στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν βοηθάει την κυβέρνηση
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας, για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, ενώ όπως λέει: “Ο πρωθυπουργός πιστεύω ότι ασπάζεται πλήρως την άποψη ότι αυτό που καθορίζει τη στάση μας είναι το να καταφέρει η χώρα να σταθεροποιηθεί, να περάσει στην ανάπτυξη και να αφήσει πίσω της τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο εκλογικός αιφνιδιασμός θα συνιστούσε επιλογή που δεν αντιστοιχεί στην κρισιμότητα της περιόδου που διανύει η χώρα”.
Καταλήγοντας, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας την ύπαρξη σημαντικών πολιτικών διαφορών. Παρόλ' αυτά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύγκλισης. “Επιδιώκουμε όμως προωθητικές συγκλίσεις, όπως και με τη Νέα Δημοκρατία, για να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Η αναζήτηση συνεργασιών σε συγκεκριμένα κάθε φορά ζητήματα δεν πρέπει να συγχέεται με εκχώρηση της πολιτικής μας αυτονομίας”, καταλήγει ο κύριος Κουβέλης