Μάχη χαρακωμάτων για την Τουρκία στο ευρωκοινοβούλιο

Μάχη χαρακωμάτων για την Τουρκία στο ευρωκοινοβούλιο

Το τουρκικό ΥΠΕΞ είναι έξαλλο με τροπολογία η οποία κατευθύνεται προσωπικά κατά του Ταγίπ Ερντογάν

Σκληρή μάχη, με επίκεντρο την Τουρκία και φόντο πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει ευρωεκλογών, εκτυλίσσεται σύμφωνα με πληροφορίες του philenews.com στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή τη συζήτηση σήμερα και την έγκριση αύριο της έκθεσης για την «υποψήφια χώρα».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η κυπριακή εφημερίδα, το τουρκικό ΥΠΕΞ προβαίνει σε διαβήματα προκειμένου να ανατρέψει την προσπάθεια της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία ζητά όπως η αναφορά περί «επίσημης αναστολής» (formal suspension) των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τροποποιηθεί με ευθεία αναφορά σε «τερματισμό» (termination) της διαδικασίας. Η προσπάθεια του ΕΛΚ αποδίδεται στον ηγέτη της ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος φιλοδοξεί ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, ως αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου.

Η κίνηση του ΕΛΚ δεν είναι πάντως η μόνη που προκαλεί αντιδράσεις στην Άγκυρα. Όπως πληροφορούμαστε, το τουρκικό ΥΠΕΞ είναι έξαλλο με τροπολογία η οποία κατευθύνεται προσωπικά κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Η εν λόγω τροπολογία «σημειώνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Ε.Ε. και εκφράζει βαθύτατη θλίψη για την αντιευρωπαϊκή ρητορική του Τούρκου Προέδρου, η οποία επισκίασε την κοινή σχέση και ως εκ τούτου οδήγησε στο υφιστάμενο αδιέξοδο της ενταξιακής διαδικασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews.com οι τροπολογίες του ΕΛΚ οδήγησαν την Άγκυρα να ζητήσει «χείραν βοηθείας» προκειμένου να επιτύχει την καταψήφισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό ΥΠΕΞ προέβη σε παρεμβάσεις προς τη Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι, καθώς και προς την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Πρασίνων. Η κ. Πίρι, η οποία είχε υποστηρίξει την «επίσημη αναστολή» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, υπέβαλε τροπολογία, διά της οποίας καθίσταται σαφές ότι η πόρτα της Ε.Ε. δεν κλείνει, αλλά παραμένει ανοικτή για την Άγκυρα. Οι Πράσινοι, με δική τους τροπολογία, επεχείρησαν να καταστήσουν ηπιότερο το κείμενο, κάνοντας λόγο για «διατήρηση παγωμένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι να γίνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις».

Σε ό,τι αφορά στις κυπρογενείς αναφορές, το κείμενο διατηρείται εν πολλοίς ως είχε κατά την υιοθέτησή του από την Επιτροπή Εξωτερικών στις 20 Μαρτίου. Οι μοναδικές προσπάθειες βελτίωσης του κειμένου, προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (με την οποία είναι συνδεδεμένο το ΑΚΕΛ). Στο πλαίσιο τροπολογιών που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ζητείται μεταξύ άλλων από την Άγκυρα να εφαρμόσει την υφιστάμενη τελωνειακή ένωση, δηλαδή να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ως προϋπόθεση για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.