(Διαστημικά;) Μπαλάκια Τρίτου Τύπου

Ο τίτλος της ομώνυμη παλιάς κωμωδίας του Mel Brooks, θα ταίριαζε γάντι στην ιστορία που ακολουθεί. Υπό προϋποθέσεις…Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην πυραμίδα του Ναού του Φτερωτού Φιδιού στον αρχαιολογικό χώρο του Τεοτιχουακάν, 45 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Μεξικό, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη βάση της απομεινάρια από μεταλλικά σφαιρίδια, ηλικίας 1800 ετών.

Τα αντικείμενα είναι καλυμμένα με πυρίτιο, αλλά το περίεργο είναι ότι είχαν θαφτεί εσκεμμένα στην πυραμίδα μιας πόλης η οποία στην ακμή της ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο. Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, οι κάτοικοι της πόλης, κατά κάποιο μυστήριο τρόπο, γνώριζαν ότι δε θα επιβίωναν και εγκατέλειψαν μυστηριωδώς την πόλη το 700 μ.Χ.

Για κάποιους μελετητές, το αίτιο ήταν ο λοιμός ή κάποιας μορφής εισβολή. Πριν αποχωρήσουν πάντως, τοποθέτησαν τις μικρές σφαίρες σε τόσο βαθιές σήραγγες στα έγκατα της πυραμίδας, ώστε χρειάστηκαν χρόνια σχεδιασμού προκειμένου οι επιστήμονες να τις ανακτήσουν. Κατά τις επιχειρήσεις, χρησιμοποιούνται ασύρματα ρομπότ, τα οποία ανιχνεύουν την περιοχή. Οι επιστήμονες δηλώνουν άγνοια για την ακριβή χρήση των μυστηριωδών αντικειμένων, ωστόσο φαίνεται να συμφωνούν πως πιθανότατα να ήταν κάποιας μορφής δώρο προς τους θεούς.