Πώς να το μάθετε να τακτοποιεί μόνο του το δωμάτιό του!

Κάθε φορά που μπαίνετε στο δωμάτιό του, νομίζετε πως δε θα γλιτώσετε το εγκεφαλικό! Παντού πεταμένα παιχνίδια, ρούχα, βιβλία…Ακόμα και όταν το τακτοποιείτε, γνωρίζετε πως του φθάνουν μόλις πέντε λεπτά για να το κάνει να μοιάζει πάλι με βομβαρδισμένο τοπίο. Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το μάθετε να τακτοποιεί το δωμάτιό του;

Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας του παιδιού να παίζει με τα παιχνίδια του, να τα εξερευνά και να σκαρώνει ιστορίες. Οι γονείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επεμβαίνουν και να υποδεικνύουν στο παιδί τους τον τρόπο που θα παίζει ή τη χρήση των παιχνιδιών του.

Πώς να το μάθετε να τακτοποιεί το δωμάτιό του

Εξηγήστε στο παιδί σας τα πλεονεκτήματα ενός τακτοποιημένου δωματίου. Το επιχείρημά σας πρέπει να είναι ότι θα μπορεί να τα βρίσκει όποτε θέλει. Παράλληλα τονίστε του ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες στο σπίτι, τους οποίους όλοι πρέπει να σέβονται κι ένας από αυτούς είναι ότι δεν πρέπει να πετάμε τα πράγματά μας δεξιά και αριστερά.

Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα τακτοποιείτε το δωμάτιό του, για παράδειγμα το βράδυ πριν κοιμηθεί. Ξεκινήστε να μαζεύετε μαζί του κάποια πράγματα και στη συνέχεια αφήστε το να συνεχίσει μόνο του, χωρίς όμως να του επιβάλλετε το δικό σας τρόπο.

Μία φορά το μήνα κανονίστε μαζί του να ξεδιαλέγετε τα παιχνίδια του. Με αυτόν τον τρόπο θα ξαναβρίσκετε κάποια χαμένα παιχνίδια κάτι που θα του δίνει χαρά και θα πετάτε τα σπασμένα ή αυτά που μπορείτε να χαρίσετε σε κάποιο άλλο παιδάκι που τα έχει ανάγκη.