“Μπλε, Λευκό Κόκκινο, η Γαλλία στους Γάλλους”

Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους με συνθήματα κατά της λιτότητας και με αιτήματα προς το Φρανσουά Ολάντ.

Πορεία στο Παρίσι με την ευκαιρία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς πραγματοποίησαν επίσης χιλιάδες οπαδοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Επικεφαλής της πορείας ήταν η προεδρός τους Μαρίν Λε Πεν, η οποία ισχυροποιεί τη θέση της στις δημοσκοπήσεις εν μέσω επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν "Ολάντ παραιτήσου" και "Μπλε, Λευκό Κόκκινο, η Γαλλία στους Γάλλους".

Όπως κάθε Πρωτομαγιά, κατέθεσαν στεφάνι μπροστά από άγαλμα της Ιωάννα της Λωραίνης, αγίας της Καθολικής Εκκλησίας και σύμβολο υπερηφάνειας για την ακροδεξιά επειδή οδήγησε τις γαλλικές δυνάμεις στη νίκη κατά των 'Αγγλων τον 15ο αιώνα.

'Ενα χρόνο μετά το 17,9% που έλαβε στις προεδρικές εκλογές η Μαρίν Λε Πέν προηγείται σε τρεις δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας 21%, 22% ή 23%, ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο αυτού του Φρανσουά Ολάντ.

3,2 εκατομμύρια Γάλλοι ήταν άνεργοι το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.