Προκειμένου να αναχαιτίσει η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη
Περισσότερο φθηνό χρήμα στις τράπεζες και πάγωμα των επιτοκίων έως το 2020 εξήγγειλε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να αναχαιτίσει την απροσδόκητη επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 1,1% από 1,7%. Σε «απάντηση» των νέων δεδομένων, η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα, να προσφέρει πρόσθετη στήριξη σε τέσσερα μέτωπα.
Πρώτον, σ΄αυτό των επιτοκίων, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, η ΕΚΤ θα επεκτείνει το χρόνο που θα κρατήσει παγωμένα τα επιτόκια ως την αρχή του 2020. Μέχρι χθες, η ΕΚΤ είχε δεσμευτεί να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2019.
Το δεύτερο μέτωπο αφορά τη συνέχιση της πολιτικής επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει από την αγορά επιλέξιμα ομόλογα, προκειμένου να αντικαθιστά με τα ομόλογα που κατέχει και λήγουν. Από την παράταση του μέτρου αυτού μπορεί να ωφεληθεί και η Ελλάδα, εφόσον τα εγχώρια ομόλογα καταστούν επιλέξιμα, λαμβάνοντας τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.
Το τρίτο μέτρο αφορά τη συνέχιση της παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες μέσω του προγράμματος TLTRO.
Tέλος, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών με σταθερό επιτόκιο.
Η δέσμη αυτή των μέτρων, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, συνιστά πρόσθετη χαλάρωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εξωγενείς παράγοντες που ευθύνονται για την επιβράδυνση της οικονομίας. Ο ίδιος εκτίμησε, ότι ο κίνδυνος περαιτέρω επιβράδυνσης είναι υπαρκτός. Η ΕΚΤ εκτιμά, ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος κατά 1,1% έναντι 1,7% που προέβλεπε το Δεκέμβριο.
Αντιστοίχως, το 2020 η πρόβλεψη για το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 1,6% από 1,7% και το 2021 στο 1,5%. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τον πληθωρισμό, καθώς η πρόβλεψη για φέτος διαμορφώνεται στο 1,6% από 1,8% και το 2020 στο 1,5% από 1,7%.
Τα παραπάνω είχαν αρνητική επίπτωση στην ισοτιμία ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα 1,1244 δολ. από το επίπεδο των 1,1307 που διαπραγματευόταν νωρίς το πρωί.