Στο σφυρί τα “μπορντώ” των Ηλυσίων

Εδώ και αιώνες, τα γαλλικά κρασιά της προεδρικής κάβας του μεγάρου των Ηλυσίων έχουν  αποτελούν τον πιο εκλεπτυσμένο και “ξεδιψαστικό” τρόπο της χώρας  να συνάπτει διπλωματικές σχέσεις και να κάνει ισχυρές συμμαχίες. 

Τώρα , 1200 μπουκάλια από τα καλύτερα Μπορντώ και Βουργουνδίας βγαίνουν από τα κελάρια σε δημοπρασία και αναμένεται να πωληθούν σε τιμές-ρεκόρ στους συλλέκτες και τους λάτρεις του καλού κρασιού. 

Πολλά από τα μπουκάλια που θα δημοπρατηθούν από τον διάσημο οίκο δημοπρασιών Drouot στο Παρίσι, στις 30 και 31 Μαΐου, βρίσκονται στην κορυφή της διάρκειας ζωής τους και είναι έτοιμα να καταναλωθούν  αμέσως.

"Πρόκειται για κρασιά που έχουν σερβιριστεί  στο προεδρικό τραπέζι σε επίσημα δείπνα, δεξιώσεις και ιστορικές επετείους", δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου Drouot  στο Reuters.

Συνολικά, τα κέρδη από την δημοπρασία  αναμένεται να αγγίξουν περίπου τα  250.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό όμως, ένα μέρος θα επιστραφεί τα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του  Φρανσουά Ολάντ.

Το κελάρι του Μεγάρου των Ηλυσίων περιέχει μια συλλογή από 12.000 μπουκάλια. Θεωρείται και προστατεύεται ως  εθνικός θησαυρός . Έχει θωρακισμένη πόρτα και η κάβα εποπτεύεται καθημερινά από τον αρχι-σομελιέ Virginie Routis.