Απαγορεύτηκε το κόκκινο κραγιόν στις αεροσυνοδούς των Τουρκικών Αερογραμμών

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην γειτονική Τουρκία η “οδηγία” που εξέδωσε η Διοίκηση των Τουρκικών Αερογραμμών σχετικά με την εμφάνιση των γυναικών υπαλλήλων τους. 

Στο εξής , οι αεροσυνοδοί και οι γυναίκες υπάλληλοι του προσωπικού εδάφους απαγορεύεται να φοράνε κραγιόν σε  κόκκινο, μπορντό, φούξια και άλλους έντονους χρωματισμούς, καθώς θεωρείται ότι “δίδει μια κακή εικόνα για τις αεροσυνοδούς”, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Διοίκησης του τουρκικού αερομεταφορέα.

Σε οδηγία της υπηρεσίας πληρωμάτων καμπίνας, προστίθεται πως το μακιγιάζ κρίνεται απαραίτητο, αλλά “στα χρώματα της επιδερμίδας” ενώ υπάρχει ακόμη σύσταση να χρησιμοποιείται λεπτή γραμμή μολυβιού πάνω από το μάτι μόνο σε χρώμα μαύρο, καφέ, θαλασσί ή σκούρο πράσινο. Η δε μάσκαρα μπορεί να είναι μόνο μαύρη ή καφέ. 

Οι συστάσεις επεκτείνονται και στα μαλλιά , όπου απαγορεύονται οι  κότσοι και οι περούκες , ενώ περιγράφονται ακόμα και τα χτενάκια μαλλιών που μπορούν να χρησιμοποιούνται. 

Οι νέες απαγορεύσεις των Τουρκικών Αερογραμμών -  λίγους μήνες μετά τις στολές του πληρώματος και προσωπικού εδάφους που  παραπέμπουν σε στολές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών ακόμα και στις πτήσεις του εξωτερικού- προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε κοινή γνώμη και αναλυτές, που τονίζουν ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται τέτοιες υπερ -συντηρητικές  απόψεις την στιγμή που η χώρα επιζητά της ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Για παράδειγμα σύμφωνα με την Χουριέτ, ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Γκιουρσέλ Τεκίν, χαρακτήρισε την απαγόρευση του κόκκινου κραγιόν “ανωμαλία”, διερωτώμενος : “είναι καθήκον της δημόσιας υπηρεσίες να πει σε μια γυναίκα 25 ή 30 χρονών πως θα ντυθεί και θα βαφτεί; Πρέπει να ρωτήσουμε τους ψυχολόγους. Αλλά μια μόνο δήλωση υπάρχει γι’ αυτό, είναι ανωμαλία”.