Το κράτος μπορεί να αυξάνει τα έτη υποχρεωτικής εκπαίδευσης ακόμη και στα νηπιαγωγεία σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, αποφάνθηκε το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 1505/2013 απόφασή του.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 28.7.2006 απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία καθορίστηκαν τα κριτήρια καταλληλότητας (κτιριακές προϋποθέσεις, όπως είναι διαστάσεις χώρων, απαιτούμενοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, κ.λπ.) των διδακτηρίων για τη στέγαση σχολείων και νηπιαγωγείων.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απασχόλησε ο ισχυρισμός του εν λόγω Συλλόγου, ότι η νομοθεσία του 2006 (άρθρο 73 Ν. 3518/2006) με την οποία καθιερώθηκε η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι αντίθετη στο άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδεία. Συγκεκριμένα, ο επίμαχος Σύλλογος επισημαίνει, ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές ο νομοθέτης μπορεί να αυξάνει τα χρόνια της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης και να καθιστά υποχρεωτική τη φοίτηση στο λύκειο, δεν μπορεί, όμως, να καταστήσει υποχρεωτική την προσχολική εκπαίδευση, γιατί η "εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί ωριμότητα, την οποία τα περισσότερα παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο δεν έχουν".
Οι δικαστές απέρριψαν αυτόν τον ισχυρισμό του Συλλόγου, υπογραμμίζοντας ότι οι επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος παρέχουν την ευχέρεια στο νομοθέτη "κατά τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής και κατόπιν εκτιμήσεως των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, να αυξάνει τα έτη υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως, στο πλαίσιο και κατά το στάδιο της προσχολικής αγωγής, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοιτήσεως στο νηπιαγωγείο".