Νέα γονιδιακή θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια

Σε θεραπεία με τεχνητό ιό, έχουν υποβληθεί δοκιμαστικά ασθενείς που πάσχουν από καρδιοπάθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ένα ιό, για να εισάγουν γενετικό υλικό στον καρδιακό μυ με σκοπό να αναστρέψουν την βλάβη. Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ανέφερε ότι πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία με προοπτικές, ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω κλινικές μελέτες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητάς της. Πάνω από 75.000 άτομα στην Μ. Βρετανία πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και πολλοί από αυτούς, είναι τόσο αδύναμοι που δεν μπορούν να ανεβούν τις σκάλες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καρδιά μετά από ένα έμφραγμα γίνεται πολύ αδύναμη και δεν μπορεί να τροφοδοτήσει επαρκώς όλο το σώμα με αίμα.

Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, που ονομάζεται SERCA2a ήταν χαμηλότερα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι επινόησαν ένα γενετικά τροποποιημένο ιό που θα παράγει μεγαλύτερη ποσότητα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Οι επιστήμονες εισήγαγαν τον τροποποιημένο ιό στον κατεστραμμένο καρδιακό μυ 200 ασθενών μέσω ενός καθετήρα που τοποθετήθηκε στην μηριαία αρτηρία για να κυκλοφορήσει στην αιματική ροή.

"Αυτή είναι η πρώτη δοκιμαστική γονιδιακή θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια. Στόχος μας είναι να αγωνιστούμε ενάντια στην καρδιακή ανεπάρκεια , στοχεύοντας και αναστρέφοντας μερικές μοριακές αλλαγές που προκαλούν βλάβη στην λειτουργία της καρδιάς”, επεσήμανε ο Δρ. Αλεξάντερ Λυόν, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Royal Brompton.

Ο καθηγητής Peter Weissberg, διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, δήλωσε ότι "Αν και τα φάρμακα μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, δεν υπάρχει επί του παρόντος τρόπος για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της καρδιάς για όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια”.