Το Λουξεμβούργο “ανοίγει” λογαριασμούς πολυεθνικών

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου είναι έτοιμη να παρέχει εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς πολυεθνικών σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Στόχος του είναι να βγάλει από πάνω του την εικόνα του κορυφαίου φορολογικού παραδείσου.

Έτσι υπό την πίεση για καταστολή της φοροδιαφυγής, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι το Λουξεμοβούργο είναι πρόθυμο να δώσει στοιχεία για πολυεθνικές.

Η τελευταία κίνηση καταδεικνύει την αποφασιστικότητα του Λουξεμβούργου όπου ο τραπεζικός τομέας είναι 22 φορές μεγαλύτερος από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας.

Πλέον το Λουξεμβούργο μοιράζεται τις πληροφορίες που έχει με τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και με τη Γαλλία.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αυτό το μήνα αφορούν μόνο φυσικά πρόσωπα. Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα του Λουξεμβούργου να καταρρίψει τη φήμη του παραδείσου για τους διεθνείς φοροφυγάδες σχολιάζουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το Λουξεμβούργο προσέλκυσε το 2012 άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 2,28 τρισ. δολ. κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων μεγάλων πολυεθνικών όπως η Amazon και το Skype. Εξ αυτών, μόνο 122 δισ. δολ. είναι επενδύσεις που πέρασαν στην πραγματική οικονομία.

Στον απόηχο του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο συμφώνησε να άρει το τραπεζικό απόρρητο για ιδιώτες το 2015.