Ρωσία: Ο μετεωρίτης Τσελιάμπινσκ εγκυμονεί νέους κινδύνους

Τι επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν στην Ρωσίας οι εργασίες για την ανέλκυση του μετεωρίτη που έπεσε πριν τρεις σχεδόν μήνες στα Νότια Ουράλια έξω από το Τσελιάμπινσκ.  Οι αρχές όμως φοβούνται ότι εάν ανασυρθεί το θραύσμα του μετεωρίτη - βάρους μισού τόνου- από τον πυθμένα της λίμνης Τσεμπαρκούλ, μπορεί να σημειωθεί μια τοπική φυσική καταστροφή.

Η λίμνη αυτή είναι η μόνη πηγή πόσιμου νερού για τους κατοίκους της ομώνυμης πόλης.

Ο βυθός στο σημείο της πτώσης του θραύσματος είναι καλυμμένος από στρώμα λάσπης πολλών μέτρων και σ’ αυτό έχει κυριολεκτικά κολλήσει ο μετεωρίτης. Εάν αναδευτεί το νερό, αυτό σημαίνει πως όλη η πόλη του Τσελιάμπινσκ και ολόκληρη η περιφέρεια θα μείνει χωρίς πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τη Φωνή της Ρωσίας, οι αρχές ψάχνουν τρόπους  να ανασύρουν το θραύσμα χωρίς να  διασκορπιστούν τα σχεδόν τρία μέτρα λάσπης που καλύπτουν το μετεωρίτη σε ολόκληρη τη λίμνη και μολύνουν έτσι ολόκληρο το σύστημα διανομής νερού .

Οι ειδικοί έχουν προτείνει δύο πιθανές διαδικασίες. Η πρώτη είναι  να ανοιχθούν στο θραύσμα μικρές τρύπες, να τοποθετηθούν γάντζοι και προσεκτικά να ανασυρθεί ο μετεωρίτης με συρματόσχοινα.

Όμως ο Γκιούντερ Κλιέτσκα, ένας Τσέχος γεωφυσικός, βιολόγος και αστροβιολόγος που  εργάστηκε για 14 χρόνια στην  NASA, πρότεινε ένα  ριζοσπαστικό και ασφαλή τρόπο  ανέλκυσης του μετεωρίτη. 

Ο Κλίτσκα θεωρεί ότι αρχικά πρέπει να “παγώσουν” με υγρό άζωτο  όλη τη λάσπη γύρω από το μετεωρίτη , έστω αυτός να παγιδευτεί μέσα στο συμπαγές στρώμα που θα έχει τσιμεντοποιηθεί. Από κάτω θα τοποθετηθεί μια φουσκωτή βάρκα, στην οποία μπορεί να ακουμπήσει ο μετεωρίτης. ώστε να σηκωθεί στην επιφάνεια.

 Έτσι λοιπόν η εκσκαφή της λάσπης -και κατ’ αυτόν τον τρόπο ο διασκορπισμός της σε ολόκληρη τη λίμνη μολύνοντας ολόκληρο το σύστημα διανομής νερού - δεν θα χρειαστεί. Μάλιστα , ο Τσέχος επιστήμονας είναι βέβαιος ότι ο μετεωρίτης θα μπορούσε να μεταφέρει στη Γη οργανισμούς από το Διάστημα, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να διοχετευτούν στο σύστημα ύδρευσης της πόλης.