WSJ: Οι ελληνικές εταιρείες επιστρέφουν στην αγορά ομολόγων

Την αυξημένη ζήτηση ελληνικών ομολόγων σπεύδουν να εκμεταλλευθούν ελληνικές εταιρείες, ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε μία εποχή που τα δάνεια είναι δύσκολο να βρεθούν, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της ΕΛΠΕ.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότερο ταραχώδης απ' όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μίας χρεοκοπίας να έχει υποχωρήσει.

Έτσι, το ομόλογο της ΕΛΠΕ παρουσίασε ζήτηση άνω των 2,75 δισ. ευρώ, ενώ η προσφορά δεν ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου να περιοριστεί στο 8%, μισή μονάδα λιγότερο από την αρχική πρόταση.

Η Wall Street Journal εκτιμά ότι το γεγονός πως μία ελληνική επιχείρηση που δε χαίρει επενδυτικής βαθμίδας δανείζεται με τέτοια ευκολία είναι σημάδι πως οι επενδυτές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους προς την Ελλάδα.

“Η αγορά ομολόγων είναι μία χρήσιμη πηγή εσόδων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δεδομένων των περιορισμών στον τραπεζικό δανεισμό. Τα στατιστικά της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η καθαρή εισροή πιστώσεων από τις τράπεζες στις τοπικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 132 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει μία βελτίωση από την αρνητική ροή των 979 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2012, αλλά και πάλι υπογραμμίζει πόσο περιορισμένος είναι ο δανεισμός για την ώρα”, καταλήγει το δημοσίευμα.