Κωνσταντινούπολη: Απαγόρευση των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ

Φόβοι για επεισόδια στις εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη εκφράζονται, ύστερα από την  απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις στην  ιστορική πλατεία Ταξίμ ,  λόγω εργασιών ανακαίνισης. 

Την απόφαση της απαγόρευσης ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, με το επιχείρημα ότι λόγω των έργων που έχουν αρχίσει από το Νοέμβριο για την εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διαδηλωτών. 

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργατικών συνδικάτων και ήδη το  Disk αποφάσισε να αγνοήσει την απαγόρευση και να πραγματοποιήσει κανονικά την καθιερωμένη συγκέντρωση στην πλατεία για την Πρωτομαγιά.

“Η Ταξίμ είναι ιερή για μας, είναι η αξιοπρέπειά μας που διακυβεύεται”, τόνισε  ο πρόεδρος του συνδικάτου,  Κανί Μπέκο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μilliyet.

“Η Ταξίμ έχει μια εντελώς ιδιαίτερη θέση στον κόσμο των εργατών, είναι εδώ που 36 φίλοι μας σφαγιάστηκαν και εδώ θα ξαναβρεθούμε”, υπογράμμισε, διαμηνύοντας ότι το συνδικάτο είναι έτοιμο να πληρώσει το τίμημα στην περίπτωση συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας. 

Την Πρωτομαγιά του 1977, άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και να χάσουν τη ζωή τους 36 άνθρωποι. Έκτοτε οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ την Πρωτομαγιά, μέχρι το 2010, όταν η ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση, που ανήλθε στην εξουσία το 2002, επέτρεψε και πάλι την πραγματοποίησή τους.