Ένας αμπελώνας πόλης με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε αμπέλια κατά τις εξορμήσεις μας στην ελληνική επαρχία. Σε χωράφια της Πελοποννήσου, της Κρήτης ή ακόμα και των εξοχικών Μεσογείων Αττικής.

Ένας αμπελώνας διαφορετικός από τους άλλους όμως, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Ο αστικός αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε σε ιδιόκτητη έκταση του δήμου, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Αμπελουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Καυταντζόγλειο Στάδιο, όπου έχουν πια φυτευθεί και τα πρώτα αμπέλια σε ποικιλίες ξινόμαυρο, αγιωργίτικο,μαλαγουζια, ρομπόλα και πολλές άλλες.

Το χώρο θα μπορούν να επισκέπτονται σχολεία, αλλά και τουρίστες, ενώ τη φροντίδα των φυτών έχουν αναλάβει οι υπάλληλοι του δήμου και οι φοιτητές του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του ΑΠΘ, οι οποίοι κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Τα πρώτα κρασιά αναμένεται να εμφιαλωθούν μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Ο δήμος θα έχει τη δική του παραγωγή, καθώς και τη δυνατότητα να δημιουργήσει κρασί, το οποίο θα μπορούσε να δοθεί σε πλειστηριασμό για κοινωφελείς σκοπούς, όπως συμβαίνει, μεταξύ άλλων, στο Παρίσι, όπου λειτουργεί επίσης αστικός αμπελώνας.