Κυβερνητικός βουλευτής της Τουρκίας κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο για μονομερείς ενέργειες
Σε προκλήσεις και απειλές και μάλιστα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προχώρησε ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Γιλντίζ, μιλώντας ως μέλος αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Αθήνα, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο τ/σ Alpha.
Ειδικότερα, ο Τούρκος βουλευτής ούτε λίγο, ούτε πολύ, αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή» και επικαλέστηκε το δίκαιο της θάλασσας, αγνοόντας προφανώς ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του, τα νησιά έχουν υφαλοκρυπίδα, κάτι που αρνείται η Άγκυρα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, επέρριψε τις ευθύνες για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, στην Ελλάδα και την Κύπτο, κατηγορώντας τις για μονομερείς ενέργειες.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κόμματος του Εντογάν είπε, ότι «υπάρχουν κάποιες διαμάχες», προσθέτοντας ότι «το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις, δεν είναι δίκαιο». Συνέχισε δε λέγοντας ότι «στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις, που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Γιλντίζ είπε, ότι «η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά, που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο», συμπληρώνοντας ότι «Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά». Συνέχισε δε λέγοντας, ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες, θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών, για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν, η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές, γίνονται μονομερώς, αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».