Ένα Ταμείο για όλες τις συντάξεις μελετά η διοίκηση του ΙΚΑ

Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης, με βασικό κορμό το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από το οποίο θα χορηγούνται όλες οι συντάξεις, σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή της Κυριακής, τη σχετική πρόταση επεξεργάζεται ήδη η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σκοπεύει να την καταθέσει στον πρωθυπουργό άμεσα, καθώς ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει κατ' επανάληψη ταχθεί υπέρ ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού Ταμείου. Η μεταρρύθμιση αυτή κρίνεται εξάλλου αναγκαία, λόγω των μεγάλων ταμειακών προβλημάτων των φορέων, της ανάγκης για πιο ορθολογική κατανομή του προσωπικού, καθώς και της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Τι προβλέπει όμως η πρόταση αυτή; Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το σχέδιο περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των Ταμείων στα οποία ασφαλίζονται οι αγρότες και οι εργάτες γης (ΟΓΑ), καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τόσο όσοι ανήκουν στο ΕΤΑΑ, όσο και αυτοί του ΟΑΕΕ.

Στόχος είναι το σχέδιο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, όταν και θα ισχύσει ο θεσμός της βασικής σύνταξης, η οποία έχει προσδιοριστεί στα 360 ευρώ και την οποία θα δικαιούνται όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2015, καθώς και όσοι συμπληρώνουν το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις,