Η λιτότητα “γκρέμισε” την κυβέρνηση της Ισλανδίας

Η κόπωση από τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ισλανδία και οι υποσχέσεις της αντιπολίτευσης για εναλλακτικό δρόμο και ανακούφιση από τα χρέη έπεισαν τους ψηφοφόρους της χώρας να καταδικάσουν σε χαμηλά ποσοστά τους μέχρι πρότινος κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στις χθεσινές εκλογές και να επαναφέρουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους το κεντροδεξιό κόμμα Ανεξαρτησίας, που ήταν στην εξουσία όταν συνέβη η χρηματοπιστωτική κατάρρευση της χώρας πριν από πέντε χρόνια.

“Προσφέρουμε έναν διαφορετικό δρόμο, έναν δρόμο προς την ανάπτυξη, προστατεύοντας την κοινωνική ασφάλεια, με καλύτερο κοινωνικό κράτος και περισσότερες δουλειές, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του κόμματος Ανεξαρτησίας, Μπιάρνι Μπενέντικτσον, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέχρι και δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, ο Μπενέντικτσον δεχόταν σφοδρή κριτική και μάλιστα αρκετοί τον καλούσαν να παραιτηθεί, λόγω των χαμηλών ποσοστών που συγκέντρωνε το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, μία τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό του φαίνεται πως άλλαξε τις ισορροπίες και τον έφερε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων.

Με καταμετρημένα τα 2/3 των ψήφων, το κόμμα Ανεξαρτησίας συγκεντρώνει το 26,5% των ψήφων, εξασφαλίζοντας 19 έδρες από τις 63 συνολικά του κοινοβουλίου. Ακολουθεί με 22% και 18 έδρες το Προοδευτικό κόμμα, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίζονται στο 13,5% και τις 9 έδρες. Ο Μπενέντικτσον αναμένεται να επιχειρήσει να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό, πιθανότατα με τους Προοδευτικούς, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υπάρξει εταίροι σε αρκετές κυβερνήσεις.