Ο πυρήνας της Γης είναι τόσο καυτός όσο ο Ήλιος

Εξίσου καυτός με την επιφάνεια του Ήλιου είναι ο πυρήνας του πλανήτη μας όπως δείχνει νέα μελέτη Γάλλων ερευνητών. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, ο πυρήνας της Γης είναι 1.000 φορές πιο καυτός από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, δηλαδή η θερμοκρασία του αγγίζει τους 6.000 βαθμούς.

Οι ερευνητές από το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέφεραν ότι η νέα μεγαλύτερη εκτίμηση της θερμοκρασίας εξηγεί καλύτερα ορισμένα ζωτικά γεωφυσικά φαινόμενα, όπως η δημιουργία του γήινου μαγνητικού πεδίου.

Η μέτρηση δεν είναι δυνατόν να γίνει απευθείας στο κέντρο της Γης, ωστόσο έμμεσες μετρήσεις έχουν δείξει ότι περιέχει λιωμένο σίδηρο στο μεταίχμιο μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού τμήματός του πυρήνα.

Ο πλανήτης μας έχει ένα στερεό εσωτερικό πυρήνα κυρίως από σίδηρο, που περιβάλλεται από ένα ρευστό εξωτερικό πυρήνα (όπου ο λιωμένος σίδηρος ρέει σχεδόν όπως το νερό), γύρω από τον οποίο υπάρχει ο μανδύας, ενώ πιο επιφανειακά βρίσκεται το στρώμα του φλοιού. Ανάμεσα στον εσωτερικό πυρήνα και στον μανδύα εκτιμάται ότι υπάρχουν διαφορές θερμοκρασίας της τάξης των 1.500 βαθμών Κελσίου, έτσι ώστε να παράγεται το μαγνητικό πεδίο της Γης, σε συνδυασμό με την περιστροφή της γύρω από τον άξονά της (όπως σε ένα δυναμό).

Επίσης προέκυψε ότι στο κέντρο της Γης, στο σύνορο ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό πυρήνα, όπου υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη πίεση (3,3 εκατομμύρια φορές από ό,τι στην επιφάνεια του πλανήτη μας), η θερμοκρασία πρέπει να φθάνει στους 6.000 βαθμούς Κελσίου (συν/πλην 500 βαθμούς).