Πίνοντας ένα η περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά την ημέρα αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με νέα μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη που έγινε σε δείγμα 350.000 ατόμων σε οκτώ χώρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα κουτάκι αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει κατά 1/5 τον κίνδυνο για διαβήτη συγκριτικά με την κατανάλωση ενός αναψυκτικού το μήνα ή λιγότερο.
Μάλιστα ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη συνδέθηκε και με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που βρίσκονται στα αναψυκτικά , αν και οι χυμοί φρούτων που περιέχουν παρόμοιες ουσίες δεν φάνηκε από την μελέτη να σχετίζονται με τον διαβήτη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάθιου Χομπς, η σχέση ανάμεσα στα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τον διαβήτη τύπου 2 διατηρήθηκε ακόμα και όταν οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στην έρευνα τον δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων, από όπου φάνηκε ότι δεν ήταν μόνο οι παχύσαρκοι ή οι υπέρβαροι εκείνοι που εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.
“Εμείς ως ειδικοί συνιστούμε την μείωση στην κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες που μπορεί να οδηγήσουν στην απότομη αύξηση του βάρους. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τον διαβήτη τύπου 2 είναι να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος”, τόνισε Δρ. Χομπς.
Τέλος, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι ένα δυνητικός παράγοντες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για αυτό καλό θα είναι οι καταναλωτές να προτιμούν αναψυκτικά διαίτης ή ακόμα καλύτερα να τα αποβάλλουν πλήρως από την καθημερινή τους διατροφή.