Ιλιγγιώδης τιμή-ρεκόρ για ένα μπλε διαμάντι

Ένα σπάνιο μπλε διαμάντι 5,30 καρατίων δεμένο πάνω σε δαχτυλίδι πωλήθηκε χθες στο Λονδίνο αντί 6,2 εκατομμυρίων στερλινών (περί τα 7,3 εκατομμύρια ευρώ ή 9,5 εκατομμύρια δολάρια) ορίζοντας ένα νέο ρεκόρ ανά καράτι, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Bonhams. 

Η αξία του δακτυλιδιού αυτού (φωτ) -που φτιάχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 από τον οίκο Bulgari- είχε αρχικά εκτιμηθεί μεταξύ ενός και 1,5 εκατομμυρίου στερλινών.

Το κόσμημα άγγιξε την τιμή του 1,8 εκατομμυρίου δολαρίων ανά καράτι (περί το 1,4 εκατομμύριο ευρώ) καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ για ένα μπλε διαμάντι αξίας 1,68 εκατομμυρίου δολαρίων ανά καράτι. Είχε αγοραστεί από το λονδρέζικο κοσμηματοπωλείο Graff Diamonds.

Τα μπλε διαμάντια είναι πολύ σπάνια, σύμφωνα με τον Bonhams. Το πιο διάσημο είναι το διαμάντι "Hope" που είχε αγοράσει ο βασιλιάς Λουδοβίκος 14ος. Η πολύτιμη αυτή σκούρα γκρίζα μπλε πέτρα των 45,52 καρατίων που είχε βρεθεί σε ορυχείο της Ινδίας, στόλιζε το Στέμμα της Γαλλίας και εκλάπη στην επανάσταση του 1792.

Έπειτα από μια ταραχώδη διαδρομή του, το διαμάντι εκτίθεται σήμερα στο μουσείο Smithsonian Institution της Ουάσινγκτον.