Αυξάνονται οι εξαγωγές, αλλά και οι εισαγωγές

Καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο δίμηνο του 2013, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, για τον περασμένο Φεβρουάριο προκύπτει μεν συνολική αύξηση εξαγωγών κατά 7,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 (στα 2.156,8 εκατ. ευρώ από 2.007,8 εκατ. ευρώ), ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφεται μείωση κατά 1,7%. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η συνολική αύξηση υπολογιζόταν σε 6,1%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η μείωση είχε υπολογιστεί σε 3,7%.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη, “τα νέα στοιχεία των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για θεσμικές παρεμβάσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα του εξαγωγικού κόσμου, όπως παρουσιάστηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου του ΠΣΕ, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσδίδουν νέα δυναμική στο όραμα και την καθημερινή πραγματικότητα της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Ήδη τα κίνητρα για απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες σε Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς, αλλά και οι παρεμβάσεις για συμψηφισμούς οφειλών του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες, η προσδοκία μείωσης του ΦΠΑ, αλλά και τα σχέδια για Αναπτυξιακή Τράπεζα ΜμΕ, αποτελούν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και ουσιαστικά αναπτυξιακά κίνητρα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Για την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων και για την κεφαλαιοποίηση των θετικών τους επιπτώσεων, θα απαιτηθεί περιβάλλον σταθερότητας στο εσωτερικό και η προβολή μίας θετικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό”.

Σε επίπεδο διμήνου (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2013), η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 11,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση περιορίζεται σε μόλις 1,6%.

Με ενισχυμένους ρυθμούς συνεχίστηκε όμως και η αύξηση των εξαγωγών, κατά 7,3% (έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 5,4%) τον περασμένο Φεβρουάριο (στα 3.962,7 εκατ. ευρώ έναντι 3.692,2 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2012), η οποία όμως αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στα πετρελαιοειδή. Αν δεν υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές τον περασμένο Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 5,4%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε επίπεδο διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013, όπου συνολικά καταγράφεται αύξηση κατά 7,3%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών μείωση κατά 1,5%. Η μείωση στις εισαγωγές προήλθε κυρίως από τις χώρες της ΕΕ (-7,1%), την ώρα που οι εισαγωγές από Τρίτες Χώρες σημείωναν αύξηση κατά 21,4%.