Προ των πυλών μια διάσπαση στο GBPUSD ενόψει του βρετανικού ΑΕΠ

Υπαρκτό είναι το ρίσκο υψηλής μεταβλητότητας στη στερλίνα σε αυτή τη συνεδρίαση λόγω τηςανακοίνωσης της πρώτης μέτρησης του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου. Η κατάσταση της βρετανικής οικονομίας είναι σημαντική για την αξία του νομίσματος αφού στην περίπτωση επέκτασης της οικονομίας θα εισρεύσουν κεφάλαια σε αυτή, ενώ σε περίπτωση επιδείνωσης θα αποσυρθούν. Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη στην περίπτωση της Βρετανίας. Αν το ΑΕΠ είναι αρνητικό αυτό το τρίμηνο (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,1%), τότε θα επιβεβαιωθεί η τεχνική ύφεση- δηλαδή αρνητική ανάπτυξη για μια διαδοχική σειρά τριμήνων.

Ειδικά για τη Βρετανία, αρνητική ανάπτυξη θα σημάνει μια τρίτη ύφεση της οικονομίας της. Έτσι, δεν θα πληγεί μόνο το επενδυτικό κομμάτι αλλά θα υπογραμμιστεί η αρνητική πλευρά της εμμονής της κυβέρνησης προς τα μέτρα λιτότητας και η άρνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να ακολουθήσει το παράδειγμα των Fed και BoJ υιοθετώντας μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης. Δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζουν τα ζεύγη της στερλίνας όπως το GBPUSD (congestion), δεν αποκλείεται μια διάσπαση.

Ευρώ: Ενισχύονται οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων

Το αρχικά «χλιαρό» σενάριο για το ευρώ, δηλαδή η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αναβαθμίστηκε πρόσφατα σε ισχυρό. Ωστόσο, αυτή η προοπτική φαίνεται ότι κυριαρχεί περισσότερο στις τάξεις των αναλυτών παρά των κερδοσκόπων. Αν δούμε τις εκτιμήσεις, όπως τις αποτυπώνει το Bloomberg, 21 τραπεζικοί αναλυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50% έναντι 15 που δεν περιμένουν καμία μεταβολή. Η εικόνα αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή που είχαμε λίγο πριν την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ όταν η αναλογία ήταν 2 προς 54 αναλυτές. Τα δεδομένα φαίνεται ότι άλλαξαν άμεσα μετά την πρόσφατη επιδείνωση των δεικτών PMI και επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία. Τελικά, η αγορά θα ακολουθήσει αυτές τις προσδοκίες ή θα τις αγνοήσει;