Αγνοείται η τύχη των δύο ιεραρχών, αλλά “είναι καλά στην υγεία τους”

Δεν υπάρχουν ακόμη νέα για την τύχη του ελληνορθόδοξου μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του συρορθόδοξου επισκόπου Γιοχάνα (Ιωάννη) Ιμπραΐμ, που είχαν απαχθεί τη Δευτέρα από ενόπλους στη βόρεια Συρία. Πάντως, πηγές των αντικαθεστωτικών φαίνεται να καθησυχάζουν ότι οι δύο άνδρες είναι καλά στην υγεία τους.

Η πλήρης απουσία εξελίξεων στην υπόθεση έχει φέρει σε αδιέξοδο όλες τις πλευρές. Ο πατριάρχης Αντιοχείας, Ιωάννης και αδερφός του Μητροπολίτη Παύλου μετέβη την Πέμπτη στη Βηρυτό, προκειμένου να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες να εντοπιστούν οι δύο ιεράρχες.

Oι διεθνείς εκκλήσεις για απελευθέρωση των δύο ιεραρχών πληθαίνουν, αλλά τα αποτελέσματα παραμένουν ισχνά.

Ενδεικτικά, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, έστειλε επιστολές για το ζήτημα προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν με αίτημα τη απελευθέρωση των δύο ανδρών.

Το πρωί της Τετάρτης, ως τελευταία επίσημη ενημέρωση για το θέμα, ιερέας της ελληνορθόξης μητρόπολης του Χαλεπίου είχε αναφέρει στο γαλλικό πρακτορείο ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν νέα για τους δυο απαχθέντες επισκόπους.

"Δεν έχουμε καμία νέα πληροφορία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αφέθησαν ελεύθεροι", είχε δηλώσει ο ιερέας Γάσαν Ουάρντ.

Το ίδιο είχε αναφέρει τότε και πηγή της ορθόδοξης εκκλησίας στη Δαμασκό που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters, διαψεύδοντας τις αναφορές που ήθελαν ασφαλείς τους δύο ιεράρχες.