Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξομολογήθηκε πόσες φορές προσπάθησε να το κόψει
Σε δημόσια εξομολόγηση της εξάρτησής του από το κάπνισμα προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.
«Είναι προφανές το στήσιμο που έχει γίνει, με το γεγονός ότι καπνίζω. Έχω απόλυτη γνώση, τι βλάβη μου προκαλεί και έχω απόλυτη πεποίθηση, ότι όπως έκανα άλλες επιλογές στη ζωή μου, έρχεται η ώρα που θα κάνω και αυτή...», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Κανείς νομίζω δεν έχει διαφορετική γνώμη, ότι εκείνο που θα αλλάξει τα πράγματα, είναι μια τεράστια εκστρατεία, στις μικρές ηλικίες. Αυτό είναι το σημείο τομή, το σημείο καμπή».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως εάν δεν υπάρξει μια συνειδητή, οργανωμένη και στοχευμένη παρέμβαση στις μικρές ηλικίες, δεν θα αλλάξει η συνήθεια και η συμπεριφορά. «Μπορεί να επιβάλλουμε απαγορεύσεις, αλλά αυτό δεν είναι λύση για το κάπνισμα. Η λύση είναι να μην το επιλέγεις. Να μαθαίνεις από πολύ μικρός τι σου προκαλεί το κάπνισμα και να μην το επιλέγεις», είπε ο Παύλος Πολάκης και παρατήρησε πως, όπως και ο ίδιος, «υπάρχουν πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις καπνιστών που ήταν γιατροί και λόγω του στρες του βιώνουν... ξεθύμαιναν εκεί».
Ο Παύλος Πολάκης επεφύλασσε και την προσωπική του εξομολόγηση για τις φορές που προσπαθούσε να κόψει το τσιγάρο χωρίς αποτέλεσμα: «Εγώ έχω κάνει τρεις απόπειρες να το κόψω. Και τις τρεις φορές, το ξεκίνησα με τον ίδιο τρόπο. Βράδυ, μετά από πολύ βαρύ χειρουργείο. Έτσι έγινε. Αυτό δεν αλλάζει με νόμο».
Η παρέμβαση του Παύλου Πολάκη ήρθε σε συνέχεια αναφοράς του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ότι «δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος». «Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση στο πρόβλημα και γι’ αυτό είναι απολύτως απλουστευτικές, ιδιαίτερα δημαγωγικές και μικροπολιτικές οι προσεγγίσεις του τύπου, ότι ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα επειδή καπνίζει ο Πολάκης», παρατήρησε ο Ανδρέας Ξανθός.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας σχολίασε, ότι «είναι προσβλητική για την Ελλάδα η πρωτιά της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα και εκθέτει τη χώρα διεθνώς». Είπε δε, ότι «απαιτείται μεγάλο, ισχυρό, ενωτικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στο κάπνισμα», πολύ περισσότερο που οι καπνιστές στη χώρα μας θέλουν και οι ίδιοι την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Ο υπουργός Υγείας είπε, ότι οι καπνιστές στη χώρα είναι στο 27% του πληθυσμού, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει, ότι «χρειάζεται σοβαρή προσέγγιση και σήμα αποφασιστικότητας στην τήρηση αυτού του θέματος και προφανώς κάτι τέτοιο ξεπερνά τα όρια του υπουργείου Υγείας, αλλά είναι διυπουργική και διατομεακή αντιμετώπιση».
Ο Ανδρέας Ξανθός σχολίασε ταυτόχρονα και τη δημόσια θέση του προέδρου της ΝΔ. «Βγαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μας λέει, ότι την επομένη των εκλογών, που θα είναι πρωθυπουργός στην Ελλάδα αυτός, θα έχει κοπεί το τσιγάρο. Θέλω να του θυμίσω, ότι ακόμη υπάρχουν τα τεράστια πανό σε τοίχους του ΕΣΥ, που λένε ότι 1η Σεπτέμβρη 2009, η Ελλάδα κόβει το τσιγάρο», σχολίασε ο υπουργός Υγείας.