Ιράκ: Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες σε δύο ημέρες συγκρούσεων

Δύο ημέρες βίας στο Ιράκ έχουν κοστίσει τη ζωή σε συνολικά 125 ανθρώπους 99 εκ των οποίων σε συγκρούσεις στις οποίες ενεπλάκησαν δυνάμεις ασφαλείας, διαδηλωτές και ένοπλοι σουνίτες, ανακοίνωσαν την Τεταρτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές του Ιράκ.

Στις βίαιες συγκρούσεις τραυματίστηκαν επίσης 245 άνθρωποι, 194 εκ των οποίων στις ίδιες αναταραχές.

Η αντιπαράθεση άρχισε την Τρίτη, όταν δυνάμεις του στρατού εισήλθαν σε περιοχή της πόλης Χαουίγια του βόρειου Ιράκ, η οποία δονείται από διαδηλώσεις από τον Ιανουάριο.

Κατά τις συγκρούσεις σουνιτών και αρχών, έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι, ενώ σε επιθέσεις αντεκδίκησης για τα γεγονότα, σκοτώθηκαν άλλοι 27.Άλλοι 15 έχασαν τη ζωή τους σε άλλες, όχι άμεσα σχετιζόμενες αναταραχές.

Την Τετάρτη, 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 19 εκ των οποίων σε νέες συγκρούσεις. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και σουνιτών ενόπλων την Τετάρτη στην πόλη Σουλεϊμάν Πεκ του βόρειου Ιράκ, σύμφωνα με το δήμαρχό της, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Εξάλλου, το απόγευμα της Τετάρτης, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αγορά της Βαγδάτης, άλλη μια ενέργεια που προστέθηκε στα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας που έχουν αιματοκυλίσει τη χώρα από την Τρίτη, είπαν αξιωματούχοι.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια αγορά κινητών τηλεφώνων στην συνοικία Χουσεϊνίγια στην ανατολική Βαγδάτη, διευκρίνισαν.