Αφγανιστάν: Τέλος στα “ανήθικα και χυδαία” προγράμματα της τηλεόρασης

Διάταγμα που προβλέπει κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς εάν μεταδίδουν "χυδαία" και "ενάντια στο Ισλάμ" προγράμματα , εξέδωσε σήμερα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι,

Ορισμένοι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς μεταδίδουν σαπουνόπερες, τραγούδια και χορευτικά βιντεοκλίπ, καθώς και ταινίες ιδιαίτερα τολμηρές για τα ήθη στο Αφγανιστάν—γεγονός το οποίο έχει επικριθεί με οξύτητα από θρησκευτικούς παράγοντες και ορισμένους πολιτικούς.

“Το υπουργείο Πληροφοριών και Πολιτισμού πρέπει να αποτρέπει την μετάδοση προγραμμάτων τα οποία είναι πρόστυχα, χυδαία και ενάντια στο Ισλάμ και αντιβαίνουν την κοινωνική ηθική”, ανέφερε ο Καρζάι σε γραπτή ανακοίνωσή του, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς μπορεί να θεωρεί πρόστυχο, χυδαίο ή ανήθικο στα τηλεοπτικά προγράμματα που μεταδίδονται στο Αφγανιστάν.

Πάντως ο Τζαλάλ Νουράνι, ένας σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού, διευκρίνισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι με την ορολογία αυτή η κυβέρνηση αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ινδικές σαπουνόπερες και αφγανικά βιντεοκλίπ στα οποία εικονίζονται “ημίγυμνα” κορίτσια να χορεύουν.

Ο Νουράνι προειδοποίησε ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα που δεν συμμορφώνονται προς τις κυβερνητικές υποδείξεις θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ανάκλησης των αδειών λειτουργίας τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ράφι Φαρντούς είπε πάντως ότι το διάταγμα αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια “περιορισμού” της ελευθερίας του λόγου ή της έκφρασης. 

Επικριτές του Καρζάι λένε από την πλευρά τους, ότι εξέδωσε το διάταγμα αυτό σε μια προσπάθεια κατευνασμού των Ταλιμπάν και την προσέλκυσή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ισλαμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν είχε απαγορεύσει δια νόμου την λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών.

Αφγανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επιδιώξει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες, ελπίζοντας έτσι να εξασφαλιστεί η σταθερότητα μετά την αποχώρηση των ξένων μάχιμων δυνάμεων στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, η γενική εκτίμηση είναι ότι οι επαφές των μερών έχουν περιέλθει σε τέλμα.