Αϊτή: “Ξεσπιτώνουν” χιλιάδες σεισμόπληκτους από τους καταυλισμούς

Η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση της Αϊτής διότι δεν αποτρέπει την βίαιη έξωση των άστεγων σεισμόπληκτων του 2010,  που διαμένουν ακόμα σε πρόχειρους καταυλισμούς σκηνών,  έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε τη χώρα και  πίσω του 200.000 νεκρούς και 2 εκατ. αστέγους.

Περίπου 65.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν δια της βίας από 175 καταυλισμούς στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2010 και Μαρτίου 2013, επισημαίνει σε αναφορά της η Αμνηστία, επισημαίνοντας πως πάνω από το ένα τέταρτο των 320.000 ανθρώπων που εξακολουθούν να διαμένουν στους πρόχειρους καταυλισμούς,  δυνητικά είναι αντιμέτωποι με εξώσεις.

“Οι άνθρωποι που υπέφεραν περισσότερο από τον σεισμό ήσαν εκείνοι που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ζούσαν σε καταυλισμούς με αξιοθρήνητες συνθήκες διαβίωσης. Και σα να μην έφθανε αυτό, τώρα απειλούνται με βίαια έξωση και, τελικώς, θα ξαναμείνουν άστεγοι” υπογράμμισε ο αναλυτής της οργάνωσης Χαβιέρ Σούνιγα.

Στην ίδια αναφορά τονίζεται πως οι περισσότερες εξώσεις πραγματοποιούνται από ιδιοκτήτες γης και τις δημοτικές αρχές, ορισμένες φορές με τη συνδρομή της αστυνομίας.

 “Η αναφορά αυτή αποδεικνύει πόσο η κυβέρνηση έχει αποτύχει να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις βίαιες εξώσεις και από άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διαδικασία ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό”, υπογραμμίζεται στην έκθεση με τίτλο “Πουθενά να πάνε: Βίαιες εξώσεις στους Καταυλισμούς Εκτοπισμένων Κατοίκων της Αϊτής”.