Ο ιστορικός μιναρές του Τεμένους των Ομεϋαδών, το κόσμημα του Χαλεπιού εδώ και 1000 χρόνια, κατέρρευσε σήμερα εν μέσω μαχών μεταξύ των Σύρων ανταρτών και δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ που αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή.
Το Τέμενος βρίσκεται στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού η οποία έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Οι αντάρτες κατηγορούν τον συριακό στρατό λέγοντας ότι “τα άρματα άρχισαν να βάλουν προς την κατεύθυνση του μιναρέ, μέχρι που κατέρρευσε" ενώ, η κρατική τηλεόραση της Συρίας υποστήριξε ότι μαχητές του ισλαμιστικού Μετώπου Αλ Νόσρα "ανατίναξαν τον μιναρέ του Τεμένους και κινηματογράφησαν τη σκηνή, ώστε κατόπιν να επιρρίψουν την ευθύνη στο συριακό στρατό".
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο βίντεο που να δείχνει τη στιγμή της κατάρρευσης. "Ενδέχεται ο μιναρές να κατέρρευσε από μόνος του εξαιτίας της σφοδρότητας των μαχών", υποστήριξε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Στις 28 Φεβρουαρίου οι αντάρτες είχαν καταλάβει το τέμενος που κατασκευάστηκε τον 8ο αιώνα και ξαναχτίστηκε τον 13ο. Το φθινόπωρο του 2012 το τέμενος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές μετά τις συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών στην περιοχή. Τότε χάθηκαν και τα ιερά λείψανα που ανήκαν, σύμφωνα με την παράδοση, στον προφήτη Μωάμεθ: τρεις τρίχες και ένα τμήμα δοντιού.
Εκτός από τη μαγευτική αρχιτεκτονική του κτιρίου, τα λείψανα αυτά ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους που το καθιστούσαν τόπο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους.
Δεκάδες θύματα στη Δαμασκό
Εν τω μεταξύ, σφοδρές μάχες και επιθέσεις πλήττουν τα προάστια της συριακής πρωτεύουσας, με δεκάδες θύματα.
Δύο όλμοι έπληξαν ένα προάστιο της Δαμασκού που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 25, όπως έγινε γνωστό σήμερα από ακτιβιστές και από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Sana, οι όλμοι έπληξαν ένα κτίριο της δημαρχίας και ένα σχολείο στο προάστιο Τζαραμάνα όπου κατοικούν κυρίως χριστιανοί και δρούζοι.
Το Sana απέδωσε την επίθεση σε "τρομοκράτες", τον όρο που χρησιμοποιεί για να αναφερθεί στους Σύρους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μέχρι στιγμής πάντως κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Η περιοχή αυτή ελέγχεται από το στρατό αλλά περιβάλλεται από άλλες συνοικίες οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.