Το ηφαίστειο του Γελοουστόουν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ξέραμε

Πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα φαίνεται πως είναι το εκπληκτικό ηφαίστειο στο πάρκο του Γελοουστόουν των ΗΠΑ.

Νέες ανακοινώσεις της Αμερικανικής Σεισμολογικής Εταιρείας αναφέρουν ότι το απόθεμα του μάγματος που βρίσκεται συγκεντρωμένο στα σωθικά του ηφαιστείου είναι τουλάχιστον 50% μεγαλύτερο από ό,τι εκτιμούσαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα.

Η ακριβής γνώση των διαστάσεων αλλά και της σύστασης του μάγματος που βρίσκεται στην “κοιλιά” του ηφαιστείου έχει τεράστια σημασία για την πρόβλεψη σχετικά με μελλοντικές εκρήξεις του ηφαιστείου.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το Γελοοστόουν κάθεται πάνω σε ένα καυτό στρώμα πέτρας που έχει αναδυθεί απευθείας από το μανδύα της Γης.

Καθώς η πλάκα της βόρειας Αμερικής κατεβαίνει σιγά – σιγά προς το σημείο, ο λόφος του ηφαιστείου του Γελοουστόουν διατρυπά το φλοιό της Γης και αναδύεται σπέρνοντας μικρούς κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί από τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις. Η τελευταία έκρηξη που γέννησε νέο κρατήρα έγινε πριν 640.000 χρόνια. Ακολούθησαν όμως και άλλες, μικρότερες εκρήξεις.

Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν ότι το μάγμα κάτω από το Γελοουστόουν είναι χωρισμένος σε μικρότερες μπάλες αλλά πρόσφατα ανακάλυψαν ότι είναι ένα ενιαίο σώμα που μπορεί να προκαλέσει σαφώς ισχυρότερες εκρήξεις.