Βλέπουμε γύρω μας –παρά την οικονομική στενότητα- να κυκλοφορούν πολλά tablets και οσφραινόμαστε ότι και αρκετοί από εσάς σκέφτεστε να επενδύσετε σ' αυτήν την τόσο πρακτική συσκευή.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι πλέον υπάρχουν άφθονες ταμπλέτες εκεί έξω, για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Το κακό είναι ότι όλες διαφημίζονται ως "οι καλύτερες της αγοράς" και κατανοούμε ότι δημιουργείται ένα είδος παραπληροφόρησης σε όσους εμπιστεύονται τα φυλλάδια των αλυσίδων τεχνολογίας και τις τηλεοπτικές καμπάνιες.
Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε το θέμα χωρίς, όμως, να σας προτείνουμε εμείς ποιο tablet θα αγοράσετε. Απλά, θα σας δείξουμε τι πρέπει να προσέξετε και θα σας κάνουμε να αναλογιστείτε τις πραγματικές σας ανάγκες πριν βάλετε το χέρι στην τσέπη.
Ακολουθούν 7 απλές ερωτήσεις κρίσεως που όταν τις απαντήσετε θα ξέρετε ποιο tablet σας ταιριάζει.
1. Πόσο μεγάλο θέλετε να είναι το tablet σας;
Αν εξαιρέσουμε το Kindle Fire που έχει διαγώνιο 9'' και κάτι made in Japan τερατογεννέσεις στις 14 και 16 ίντσες, τα tablets της αγοράς χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες μεγέθους: Στα 7ιντσα και στα 10ιντσα.
Τα πρώτα είναι πιο βολικά στη μεταφορά (όχι ότι τα 10ιντσα δεν είναι...) και συνήθως κοστίζουν λιγότερο. Κρατιούνται πιο εύκολα με το ένα χέρι και απαιτούν ελάχιστο χώρο για να αποθηκευτούν.
Από την άλλη, δεν προσφέρουν αξιοπρόσεκτη ανάλυση οθόνης (όχι ότι όλα τα 10ιντσα προσφέρουν...) και θα δυσκολέψουν όσους θέλουν να παίζουν games ή να γράφουν πολλά e-mails.
2. Πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειάζεστε;
Η συνήθης πρακτική είναι να κυκλοφορούν μοντέλα των 16,32 και 64 GB. Φυσικά, η τιμή της ταμπλέτας ανεβαίνει όσο ανεβαίνουν τα προεγκατεστημένα gigabytes. Μερικά Android tablets, μάλιστα, διαθέτουν και υποδοχή για κάρτα SD που προσφέρει ακόμη περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.
Οι περισσότερες εταιρείες, πλέον, προσφέρουν και αποθηκευτικό χώρο στο Cloud, ενώ υπάρχουν και πολλές third-party λύσεις τύπου Dropbox.
Εδώ πρέπει να αναλογιστείτε την χρήση που πρόκειται να κάνετε στο gadget σας: Θα βλέπετε videos, θα φορτώνετε φωτογραφίες, θα ακούτε μουσική από το tablet ή απλά θα το επιστρατεύετε για web browsing και χάζι στο Facebook και το Twitter;
Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, πρέπει να ξέρετε ότι κάθε HD φωτογραφία κλέβει γύρω στα 5MB από τον αποθηκευτικό χώρο και μια δίωρη HD ταινία απαιτεί γύρω στα 3GB.
Αν μάλιστα σκέφτεστε να αποκτήσετε και "AAA" κατηγορίας mobile games, υπολογίστε και 1-2 gigabytes για το καθένα από αυτά.
3. Android ή iOS;
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο σύνθετα. Για να τα απλοποιήσουμε, θα διατυπώσουμε το εξής απλό αξίωμα: Αν έχετε ήδη iPhone αγοράστε iPad, αν έχετε ήδη Android smartphone αγοράστε ένα Android tablet.
Οι μόνες δικαιολογίες που μπορούμε να δεχτούμε από όσους σκέφτονται να παρεκκλίνουν από το παραπάνω αξίωμα, είναι οι εξής: 1) Είμαι φανατικός γκατζετάκιας και θέλω να δοκιμάσω την "άλλη πλευρά", 2) Έχω Android κινητό, αλλά στο iPad υπάρχει μια εφαρμογή που τη θεωρώ system seller.
4. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ευκρίνεια της οθόνης για εσάς;
Για εμάς πολύ! Η οθόνη είναι τα "μάτια", το "σώμα" και το βασικό μέσο επικοινωνίας με τη συσκευή.
Όλα όσα θέλετε να κάνετε με την ταμπλέτα σας, web browsing, gaming, διάβασμα βιβλίων κ.λπ, γίνονται καλύτερα με μια οθόνη υψηλής ανάλυσης. Ίσως είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που αξίζει να πληρώσετε κάτι παραπάνω για να το έχετε.
5. Χρειάζεστε 3G ή 4G;
Ελάτε τώρα, απαντήστε ειλικρινά: Πόσους κατόχους iPad γνωρίζετε που αγόρασαν το 3G μοντέλο και δεν χρησιμοποίησαν ποτέ το 3G; Που δεν απέκτησαν καν SIM κάρτα δικτύου; Εμείς πολλούς!
Τα tablets με δυνατότητα 3G ή 4G έχουν σημαντικά υψηλότερο κόστος, συνοδεύονται από ένα πάγιο μηνιαίο ποσό προς τον πάροχο του data και πρέπει να τα χρειάζεστε πραγματικά για να πιάσουν τόπο τα έξτρα χρήματα.
Επομένως: Tablet με mobile data θα πάρετε μόνο αν ταξιδεύετε σαν τον George Clooney στην ταινία Up in the Air ή αν ζείτε σε έναν κόσμο όπου η λέξη Wi-Fi είναι άγνωστη.
Εξάλλου, για τις δύσκολες στιγμές, υπάρχει και η δυνατότητα tethering από το κινητό. Μην το ξεχνάμε αυτό...
6. Καίγεστε να αποκτήσετε το πιο πρόσφατο μοντέλο;
Ρίξτε μια ματιά στα περσινά ή και προπέρσινα μοντέλα που υπάρχουν στην αγορά και σίγουρα θα βρείτε σε προσιτή τιμή το tablet που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Το iPad 2, για παράδειγμα, κυκλοφορεί ακόμη και μπορείτε να το βρείτε σε ανεκτό κόστος.
Μια άλλη λύση είναι να ψάξετε στις αγγελίες των μεταχειρισμένων. Δεν θα σας πούμε όχι, αλλά θα σας παρακαλέσουμε να ελέγξετε εξονυχιστικά την ταμπλέτα πριν την πληρώσετε και φυσικά, να ζητήσετε τη συσκευασία της και την απόδειξη πληρωμής του αρχικού αγοραστή.
7. Θα εμπιστευτείτε ένα "ανώνυμο" πάμφθηνο tablet;
H τσέπη σας μπορεί να το θέλει πολύ, αλλά αν ρωτήσετε τη γνώμη μας η απάντηση είναι ένα μεγαλοπρεπές "όχι".
Τις περισσότερες φορές, πίσω από το διψήφιο κόστος κρύβονται φτηνά πλαστικά μέρη, επεξεργαστές που σέρνονται, οθόνες απογοητευτικής ανάλυσης και μπαγιάτικα λειτουργικά συστήματα.
Φυσικά, υπάρχει και μια μικρή περίπτωση η ταμπλέτα των 99 (ή λιγότερο) ευρώ να είναι κελεπούρι. Πριν την αγοράσετε, πιάστε την στα χέρια σας, δείτε την οθόνη της, δείτε πόσο γρήγορα (ή αργά) εκτελεί τις εντολές σας και αποφασίστε.
Πηγή: Thegang.gr