Τα σταφύλια “ασπίδα” για το μεταβολικό σύνδρομο

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των οργάνων από βλάβες που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στη Βοστώνη. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός παθολογικών καταστάσεων όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση ή χαμηλή HDL (καλής χοληστερόλης) και αυξημένα τριγλυκερίδια αίματος , που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.

Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μειώνει αυτούς τους κινδύνους ενώ, πολλές μελέτες έχουν καταδείξει τα οφέλη που έχουν τα σταφύλια λόγω των πολυφαινολών που περιέχουν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan , μελέτησαν τις επιδράσεις της αμερικανικού τύπου διατροφής που είναι πλούσια σε λιπαρά, στην καρδιά , το συκώτι, τα νεφρά και το λιπώδη ιστό αρουραίων. Στη μία ομάδα όμως, χορήγησαν ένα μείγμα από τρεις ποικιλίες σταφυλιών για περίπου 90 ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, τρεις μήνες μετά την εμπλουτισμένη με σταφύλια δίαιτα μειώθηκαν σημαντικά οι δείκτες φλεγμονής σε όλο το σώμα, αλλά περισσότερο στο ήπαρ και το κοιλιακό λίπος. Επιπρόσθετα, η πρόσληψη σταφυλιών μείωσε ο οξειδωτικό στρες ιδιαίτερα στο ήπαρ και τα νεφρά. "Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο. Τόσο η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου 2. Η εμπλουτισμένη με σταφύλια διατροφή φαίνεται να ανέστειλε και τους δύο αυτούς "εχθρούς" της υγείας, το οποίο είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο εύρημα", επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Μισέλ Σέιμουρ.