Οικολόγοι Πράσινοι: Τρία χρόνια μνημόνιο, πουθενά εναλλακτικό σχέδιο

Αδυναμία παρουσίασης ενός εναλλακτικού σχεδίου καταλογίζουν στο “χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό” οι Οικολόγοι Πράσινοι, που με αφορμή τα τρία χρόνια από την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο, επισημαίνουν ότι “είναι ώρα τομών και αλλαγών στην οικονομία, στους θεσμούς, στην ίδια την καθημερινότητά μας”.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν:

“Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Από την πρώτη στιγμή οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε τονίσει πως η φιλοσοφία λιτότητας και οι ανέφικτοι στόχοι του μνημονίου δεν θα έβγαζαν τη χώρα από την κρίση, ενώ αντίθετα θα έφερναν ένα υπέρμετρο τίμημα και άδικη κατανομή βαρών για την κοινωνία. Εξ αρχής σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους Πράσινους είχαμε αναδείξει εναλλακτικές επιλογές βασισμένες στην ευρωπαϊκή αμοιβαιοποίηση του χρέους, τον αναβαθμισμένο ρόλο ευρωπαϊκών θεσμών και την τόνωση της οικονομίας μέσα από μια αποφασιστική στροφή της προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Σήμερα 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας είναι άνεργοι, η φτώχεια θερίζει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, πάνω από το 1/4 των νοικοκυριών είναι καταχρεωμένα, ενώ το αναιμικό κοινωνικό κράτος δέχεται συνεχώς νέες περικοπές και αφαιμάξεις. Περιστατικά που βλέπαμε μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου, εκτυλίσσονται καθημερινά πλέον στους δρόμους.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, το χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό αδυνατεί να προβάλλει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Τα όσα προτείνει έχουν έντονη την οσμή της αναπαλαίωσης μιας φαύλης πορείας που μας οδήγησε εδώ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και ενεργοί πολίτες απ' όλη τη χώρα, δεν κοντοστεκόμαστε μοιρολατρικά στη νοσηρή κατάσταση ούτε βέβαια νοσταλγούμε την προ μνημονίου εποχή. Είναι ώρα τομών και αλλαγών στην οικονομία, στους θεσμούς, στην ίδια την καθημερινότητα μας. Για μια λιγότερο σπάταλη οικονομία, που θα φέρει όμως τη συμμέτοχη όλης της κοινωνίας. Με πράσινες επενδύσεις, σεβασμό στην αειφορία, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής”.