Κολοβακτηρίδια – διυλιστήρια παράγουν βιοκαύσιμα

Από το γνωστό κολοβακτηρίδιο E.coli κατάφεραν να παράξουν βιοκαύσιμο Βρετανοί επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, βιολόγοι του πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), τροποποίησαν γενετικά το βακτηρίδιο έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί σαν ένα είδος διυλιστηρίου που παράγει βιο-ντίζελ.

Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να κάνουν αποδοτική τη διαδικασία σε μαζική κλίμακα, τότε θα μπορέσει η φόρμουλα να αποτελέσει μια εναλλακτική, πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση έναντι των συμβατικών ορυκτών καυσίμων.

Τα κολοβακτηρίδια (E.coli), ζουν στο ανθρώπινο έντερο και μετατρέπουν τα σάκχαρα σε ένα παράγωγο πετρελαίου που είναι σχεδόν ταυτόσημο με το συμβατικό ντίζελ.

Οι δημιουργοί του βιοκαυσίμου ισχυρίζονται πως “κατασκευαστές αυτοκινήτων, καταναλωτές και βενζινοπώλες ούτε που θα καταλάβαιναν τη διαφορά… (σ.σ. το νέο καύσιμο) θα γινόταν απλώς ένα ακόμα τμήμα στην αλυσίδα παραγωγής καυσίμων”.

Αν και υπάρχει διεθνώς η τάση να αυξηθεί η χρήση βιοκαυσίμων, υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες και εμπόδια στην επέκταση των συμβατικών βιοκαυσίμων που παράγονται από την μετατροπή φυτών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ανθρώπων. Επιπλέον, οι περισσότερες ήδη παραγόμενες μορφές βιοντίζελ και βιοαιθανόλης δεν είναι πλήρως συμβατές με τους σημερινούς κινητήρες, με συνέπεια να πρέπει να ανακατεύονται με κανονικό πετρέλαιο, προτού χρησιμοποιηθούν στα αυτοκίνητα.

Όμως η δημιουργία βιοκαυσίμων από βακτήρια λύνει και τα δύο ανωτέρω προβλήματα, αφενός γιατί δεν χρειάζονται πια να καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις για καύσιμα αντί για τρόφιμα και, αφετέρου, επειδή τα βακτηριο-καύσιμα είναι συμβατά με τους σύγχρονους κινητήρες.