Η τραγική ιστορία του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς και ο ψυχωμένος γιός του

Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς αισθάνεται το γήπεδο μπάσκετ του Πανιωνίου περισσότερο έδρα και "σπίτι" του απ' ό,τι οποιοσδήποτε άλλος παίκτης των κυανέρυθρων.

Στον τοίχο του γηπέδου υπάρχει -και πιθανότατα θα υπάρχει για πάντα- η αφίσα του σπουδαίου -μπασκετμπολίστα και ανθρώπου- πατέρα του, Μπόμπαν (Σλόμπονταν) Γιάνκοβιτς.

Η τραγική ιστορία του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς

Ο Γιάνκοβιτς είχε έρθει τη σεζόν 1992/93 στον Πανιώνιο με τη φήμη του εξαιρετικού αμυντικού, για χάρη του μέντορά του στο άθλημα, Βλάντε Τζούροβιτς, ο οποίος ήταν τότε προπονητής της νεοσμυρνιώτικης ομάδας.

Η 28η Απριλίου 1993 ήταν αποφράδα μέρα για τον ίδιο. Και όχι μόνο. Ήταν για το γιο του, που ήταν τότε μόλις τριών χρονών, για τον Πανιώνιο, αλλά και για το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ γενικότερα.

Ο Γιάνκοβιτς τιμωρήθηκε με επιθετικό φάουλ επάνω στον νεαρό τότε Φραγκίσκο Αλβέρτη και έκανε την ενέργεια που του άλλαξε όλη του τη ζωή. Χτύπησε το κεφάλι του στη βάση της μπασκέτας με όλη του τη δύναμη και σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος.

Από το περιστατικό του Γιάνκοβιτς και μετά, οι μπασκέτες έχουν προστατευτικά πλαστικά και μαξιλάρια στη βάση τους. Το κακό όμως για τον 30χρονο -τότε- Σέρβο φόργουορντ είχε γίνει...

Σαν σήμερα, ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς υπέστη προσωρινή παράλυση και με το χτύπημα διέλυσε μόνιμα το νωτιαίο του μυελό. Δεν κατάφερε να περπατήσει ξανά έκτοτε και πέρασε τα 13 τελευταία χρόνια της ζωής του στο αναπηρικό καροτσάκι. Εξέπνευσε τελικά στις 28 Ιουνίου 2006, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Ρόδο.

Σε όλο το υπόλοιπο της ζωής του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, από τον τραυματισμό κι έπειτα, ο Πανιώνιος του στάθηκε. Του έδωσε θέση, ρόλο και μισθό στην ομάδα. Του πλήρωσε όλο το υπογεγραμμένο συμβόλαιό του. Έφερε ειδικούς στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά του.

Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς: Η συνέχεια του Μπόμπαν

Η συνέχεια του Μπόμπαν είναι για τον Πανιώνιο ο Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς, ο οποίος αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα και κατέχει και την ελληνική υπηκοότητα. Σε ένα παιχνίδισμα της τύχης, ο Βλάντιμιρ ανελίχθηκε στην ομάδα των Ανδρών του Πανιωνίου την ίδια χρονιά που ο πατέρας του εξέπνευσε.

Πάντως, μετά από επτά χρόνια στην πρώτη ομάδας, θα ήθελε φέτος να ζήσει την υπέρβαση με τον Πανιώνιο. Αν οι κυανέρυθροι κερδίσουν τα δύο τελευταία τους παιχνίδια στην κανονική περίοδο της Α1 Basketleague (με Ολυμπιακό εντός και Ίκαρο Καλλιθέας εκτός) και ο Παναθηναϊκός ηττηθεί τουλάχιστον σε ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα (έχει μείνει πίσω στο πρωτάθλημα ελέω Euroleague), τότε ο Πανιώνιος θα έχει πλεονέκτημα έδρας μέχρι τον τελικό!

Ο Βλάντο, όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του, σκόπευε να παραμείνει μόλις μια χρονιά στη Νέα Σμύρνη, αλλά τελικά οι συμπαίκτες του, η συμπαράσταση της διοίκησης της ομάδας και κυρίως οι οπαδοί των κυανέρυθρων, όπως εξομολογείται ο ίδιος στους New York Times, τον ενθάρρυναν και τελικά έμεινε.

Εδώ που τα λέμε δεν ήταν κι εύκολο να αποχωρήσει. Στην Ελλάδα γεννήθηκε. Αυτός ήταν ο τόπος που από μικρός θαύμαζε τον πατέρα του. Αυτός ήταν και ο τόπος που έζησε την τραγωδία της οικογένειάς τους.

Το μέλλον του Βλάντο, μακριά από τον Πανιώνιο

Ωστόσο, το συμβόλαιό του λήγει στα τέλη Ιουνίου. Ήδη βολιδοσκοπείται από μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Την εξέλιξή του δεν μπορεί κανείς να του την αρνηθεί. Στον Πανιώνιο θα έμενε σε ρηχά νερά, ελέω της κυριαρχίας Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Κι από την άλλη, η ομάδα της Νέας Σμύρνης δε θα μπορούσε να αντέξει το συμβόλαιο που εκείνος αξίζει να κάνει στα 23 του χρόνια.

"Μου λένε ότι εδώ είναι το σπίτι μου, η οικογένειά μου. Ότι ο Πανιώνιος είναι η ομάδα του πατέρα μου. Το να αφήνεις την οικογένειά σου σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Όμως, μερικές φορές στη ζωή, ένας κύκλος κλείνει και προχωράς στον επόμενο κύκλο", δηλώνει συνειδητοποιημένα ο ίδιος ο Βλάντο Γιάνκοβιτς.