Μέρκελ: Παραχωρήστε μέρος της εθνικής κυριαρχίας σας στην ΕΕ

Για παραχώρηση μέρους της εθνικής τους κυριαρχίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα πρέπει να προετοιμαστούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αν θέλουν η ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κρίση χρέους και να ξανακερδίσει τους ξένους επενδυτές. Αυτό υποστήριξε ουσιαστικά μιλώντας σε εκδήλωση της Deutsche Bank η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

“Φαίνεται πως βρίσκουμε κοινές λύσεις όταν βλέπουμε τον γκρεμό, αλλά μόλις η πίεση μειώνεται, όλοι λένε ότι θέλουν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο”, σχολίασε η Μέρκελ, και πρόσθεσε: “Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ότι η Ευρώπη έχει τον τελευταίο λόγο σε συγκεκριμένους τομείς. Αλλιώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε την Ευρώπη”.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, που παρέστη επίσης στην εκδήλωση, επεσήμανε πως θα ήταν “επικίνδυνο” να αισθανθούν οι άλλες χώρες της Ευρώπης ότι η Γερμανία επιβάλλει το δικό της οικονομικό μοντέλο. Ωστόσο, η Μέρκελ απέκρουσε τον ισχυρισμό αυτό, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη αποτελείται από διαφορετικές κουλτούρες και οικονομίες με διαφορετικά σημεία υπεροχής και ξεκαθαρίζοντας πως το “κλειδί” είναι η Ευρώπη να οδηγηθεί από μόνη της στο καλύτερο μοντέλο.

“Δε χρειάζεται πάντα να αφήσουμε στην άκρη τις εθνικές στρατηγικές, όμως πρέπει να είμαστε συμβατοί. Η κατάσταση για την ώρα είναι χαώδης”, σημείωσε η Μέρκελ, και συνέχισε: “Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε ό,τι μας κρατάει στο παρελθόν, προκειμένου να κάνουμε άλμα μπροστά. Είμαι έτοιμη να το κάνω”.